2022 ve 2023 değişimi. Bir açıdan sayısal değişiklik gibi görülen, bir açıdan yepyeni umutlar, dilekler ve hayallerin süslediği bir değişim, bir taraftan da geçmiş yıldan çokça memnun olmayan ama yeni yılda daha istendik olaylarla karşılaşma istekliliği ve heyecanı oluşuyor tam da bugünlerde.

Yılın bugün son günü ve artık yeni bir yıl bizleri karşılıyor. Bugüne özel sorgulamamızı, hatırlamamızı ve düşünmemizi sağlayıcı birkaç konudan bahsedelim. Yeni bir yıldan beklentilerimizin gerçekleşmesi adına bizlere fayda sağlayıcı başlıklar da diyebiliriz.

Bakıldığında somut olarak değişen sayılar ve aylar diyebiliriz. Soyut olarak çokça şeyin değişimini hissetsek veya görmek istesek de somut olarak değişim gözleminden bahsedemeyiz. Soyut olarak başlangıçlar, hedefler, hayaller, planlar, kararlar, istekler ve dilekler diye uzatabildiğimiz kadar çokça etkenden bahsedebiliriz. Yeni bir heyecan yeni bir motivasyon aracı olarak değerlendirebileceğimiz bir süreç oluşmakta.

Düşünelim ki bir dönem bitiyor ve bir dönem başlayacak. Görünmeyen bir ayrımla bölünen ve geçmiş/gelecek olarak değerlendirildiğinde öğrendiklerimiz, farkına vardıklarımız, almamız gereken dersler, atılması gereken adımlar, değiştirilmesi veya geliştirilmesi gereken durumlar veya özelliklerimiz var mıdır?

-Hem ruhsal hem fizyolojik hem de duygusal açılardan daha sağlıklı ve istendik bir gelecek isteğimizi sorgulamalıyız. Yani istenilen ve değiştirilmesi gerekenler olarak bir bütün halinde birçok faktörden bahsediyor ve değerlendirme yapıyorsak geçtiğimiz yılı bir gözden geçirmemiz en sağlıklısı olacaktır. Başlangıç olarak bazı soruları sorgulamaya başlayalım:

-En mutlu olduğun gün ve günleri,

-En çok üzüldüğün gün ve günleri,

-En çok öfkelendiğin gün ve günleri,

-Pişmanlık yaşadığın, ‘’keşke’’ dediğin durumları/olayları,

-Değiştirmek istediğin, düzeltmek istediğin hataları hiç düşündünüz mü? Kısaca düşünelim.

Gelecek yıl adına da:

-Geçen yıl/yıllarda yaptığınız ama yapmak istemedikleriniz veya yapmadığınız ama yapmak istedikleriniz,

-Almak istediğiniz dersler,

-Değiştirmek istediğiniz özellikler,

-Nasıl bir yıl hedefiniz olduğunu veya olacağını hiç düşündünüz mü? Kısaca düşünelim.

Düşündüğümüzde çokça olumlu veya olumsuz durum aklımıza gelmiştir. Yapılan hatalar, doğrular ve genel yaşanılan duygu durumları. Tüm bu oluşan duygu ve düşünceler ışığında geçmiş ve gelecek olarak bir değerlendirme yapılabilir. Eğer düşündüğümüz şekilde bir dönem bitiyor ya da bir dönem başlıyor ise. Kendi yaşantımız ve kişilik gelişimimiz açısından bir motivasyon aracı veya farkındalık sağlayıcı bir süreç olarak değerlendirebiliriz.

Dikkat etmemiz gereken bir konu ise: yeni yıl baskılarıdır. Yani yeni bir yıldan, dönemden beklenti ve hayallerimiz olabilir. Hedefler, hayaller ve planlanan değişikler vardır elbette. Ancak tüm bu düşünülen beklentiler ışığında baskı altında hissettirmememiz gerekir kendimizi. Mükemmel ve keskin değişiklikler olmak zorunda mıdır bunu da düşünmeliyiz.

Bahsettiğimiz üzere geçmiş yıldan öğrendiklerimiz ve gelecek yıldan öğrenmek istediklerimiz olarak bir değerlendirme yapmamız belki de istendik yaşam özellikleri üzerine bir adım atarak farkındalık sağlayabiliriz.

Yeni yılda tüm bahsettiklerimiz, yönelttiğiniz sorular ışığında sağlığınızın yerinde olduğu, sevdiklerinizle birlikte olduğunuz, sizleri besleyen ilişkilerinizin var olduğu, amaçlarınız/hedefleriniz doğrultusunda emek harcadığınız ve geçmiş yıldan çokça öğretinin ve kazanımın olduğu, kendinizi geliştirebildiğiniz bir yıl olması dileğimle, mutlu yıllar diliyorum.