Yüksek Seçim Kurulu 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turuna ilişkin resmi sonuçlarını geçen hafta açıkladı. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan 54 milyon 796 bin 49 geçerli oyun 27 milyon 183 bin 849’unu alarak %49,52 oy oranına ulaştı. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu geçerli oyların 24 milyon 595 bin 178’ini alarak %44,88’ine ulaştı. Sinan Oğan ise 2 milyon 831 bin 239 oy alarak herkesin dikkatini çekeceği %5,17 oya ulaşınca her iki aday Erdoğan ve Kılıçdaroğlu bu oylara göz dikti. Kemal Kılıçdaroğlu Ümit Özdağ ile Erdoğan da Sinan Oğan ile birer görüşme yaptılar. Her iki aday da ikinci tur için oy seferberliğini başlatmış oldu.

MİLLETİM MECLİSTEKİ TABLOYA BAKACAKTIR

Başkan Erdoğan Türkiye dünya üzerinde yaptığı değerlendirmede “İkinci turda milletimin güçlü bir Türkiye demokrasisi adına hareket edeceğinden eminim. Mecliste çoğunluk bizde. Milletim bu tabloya bakacaktır. İstikrar ve güven için sandığa gidip gerekeni yapacaktır. Birinci turda değil ikinci tura çıkan diktatör olur mu? Milleyim bizi yanıltmayacaktır. Şuan ki rakibim bize karşı 15 seçime katıldı. Her seferinde de kaybetti. Seçimlerin ikinci turu Pazar günü. Bu Türk demokrasisi için yeni bir deneyimdir. Yurtdışındaki vatandaşlarımız birinci turda sandıkları patlattı. İkinci turda da demokratik hakkınızı kullanın” dedi.

KILIÇDAROĞLU NE YAPIYOR?

Birinci turdaki yenilgisinin izlerini bir türlü üzerinden atamadığı görülüyor. Hayal kırıklığı devam ediyor. Kendisi hesap uzmanı olmasına rağmen kasetle geldiği CHP genel başkanlığında istenilen başarıyı gösteremeyen bir Kemal Kılıçdaroğlu var. CHP’nin başına geçtiği günden beri kendisinin ve CHP’nin iki yakası bir araya gelemediği ortada. Patırtı gürültü yapıyor. Seçimler patırtı gürültü ile kazanılmaz. Aklı sıra yanına aldığı partililerle hem CHP’yi hem de yanına aldığı partileri parlatacaktı. Tam tersi oldu. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan oldu. Parlamento seçiminde yanına aldığı sıfır çeken partiler CHP oyları ile 10-15 vekil çıkardılar. Her parti birer su kurnazı oldukları ve suya götürdükleri Kılıçdaroğlu’nu susuz bıraktılar. CHP’ye %25 oy verdiğine göre milletin %75’i CHP’yi istemiyor demektir. Ben de bunun için baştan beri bu millet CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı seçmez diyordum. Meral Akşener’i dinleselerdi durum belki değişebilirdi. Demokrasilerde bu durumun izahı belli. Millet AK Parti ve Cumhur İttifakını iktidarda CHP ve Millet İttifakını muhalefette görmek istiyor. CHP ilk demokratik seçimle 1950’de kaybetti. O günden bugüne kadar tek başına iktidar olamadı. O günden bugüne kadar gürültü çıkarmakla meşgul. Kılıçdaroğlu bu seçim değil referandum diyor. Referandumun sonucu da belli. Başkanlık sistemine devam.