Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği asgari ücret zammında süreç başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile TİSK ve Türk-İş başkanları bir araya geldi. Asgari ücret maratonu başlamış oldu. Komisyonun ilk toplantısı 7 Aralık, ikinci toplantısı ise 14Aralık’ta yapılacak. İşçi kesimi asgari ücretin 10-13 bin TL arasında gerçekleşmesini talebini ısrarla sürdürdüğünü Ankara kulislerinden öğrenmiş bulunmaktayım. Benim tahminim ise 8 bin 500 lira civarında olacağı yönünde.

Tabi son karar merci Başkan Recep Tayyip Erdoğan olacağı için 2023 seçimleri de göz önünde bulundurulursa bu rakam 10 bin liraya kadar çıkarsa şaşmaz. Ancak makul bir çerçevede ve enflasyon oranlarına göre bir asgari ücretin ortaya çıkmasını bekliyorum. Dün kasım enflasyonu açıklandı. Asgari ücrete yapılacak zam uzmanlara göre yüzde 40’ın altında olmayacak.

ASGARİ ÜCRETİ ARTIŞI HERKESİ KORUMALI

Geçen Perşembe günü bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türki-İş Başkanı Ergün Atalay, TİSK Başkanı Özgür Akkal ilk toplantının 7 Aralık günü saat 14.00’te yapılacağına karar verdiler. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete yapılacak zamla ilgili konuşmazken “Geçmişte asgari ücret arttığı için işçi çıkartanlar oldu. Bunun önüne geçebilecek düzenlemeler yapılmalı.” dedi. TİSK Başkanı Özgür Akkal da, “Ortak mutabakat devam etmeli. İşçi tarafının memnun olduğu, işverenleri koruyan bir ücret için elimizi taşın altına koyacağız.” dedi. Asgari ücret zammında Kasım ve Aralık enflasyonu kadar, 122,8 olarak açıklanan yeniden değerleme oranı da belirleyici olacağı başkent kulislerinde söyleniyor. Geçtiğimiz Ocak ayında yüzde 50 ve Temmuz ayında yüzde 30 olmak üzere yüzde 95’in üzerinde bir artış ile 2825 lira olan asgari ücret 5 bin 500 TL’ye çıkarılmıştı. Bu yıl yine yılsonu enflasyonuna göre bir artış yapılması bekleniyor.

Bu da benim yazımın başında belirttiğim 8 bin 500 liralık rakamın önünde bir asgari ücret rakamına tekabül ediyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN YAPILAN TAHMİNLER

Sosyal güvenlik uzmanlarının bu konuda da başkentte harıl harıl çalıştığı görülüyor. Yüzde 30’dan yüzde 60’a kadar bir zam uygulanırsa ortaya şöyle bir tablo çıkıyor.

Yüzde 30 zam gelirse asgari ücrette olası maaş 7 bin 150 TL

Yüzde 35 zam gelirse asgari ücrette olası maaş 7 bin 425 TL

Yüzde 40 zam gelirse asgari ücrette olası maaş 7 bin 700 TL

Yüzde 45 zam gelirse asgari ücrette olası maaş 7 bin 975 TL

Yüzde 50 zam gelirse asgari ücrette olası maaş 8 bin 250 TL

Yüzde 60 zam gelirse asgari ücrette olası maaş 8 bin 800 TL

Bekleyelim göreceğiz. Zam oranının ne olacağını ve asgari ücretin ne olacağını... Yalnız şunu belirteyim, hayat pahalılığı devam ediyor. Allah sabit gelirlilere kolaylık versin.