2023 seçimleri için Cumhur ve Millet İttifakının duruşları netleşiyor. Sahne nerede ise tamam. Her iki tarafta pozisyon olmakla meşgul. 14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve 28 dönem milletvekili seçimlerinde 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanabilecek. Yurt dışında ise 3 milyon 286 bin 786 kişi ülkenin kaderini belirleyecek seçimde oy kullanacak. YSK oy kullanacak seçmenler için 190 bin 736 sandık hazırladı. Oy pusulalarının basımına da 19 Nisanda başlayacak. Bu seçim ne Cumhur İttifakı için ne de Millet İttifakı için kolay bir seçim olmayacak. Stratejik hesaplara göre yapılan ittifaklar da belli oldu. Yüzer ve gezer oylar sonuca büyük etki yapacağı görülüyor. Şuan itibari ile siyasette görülen net bir durum var. Oy kullanacak seçmenlerden yüzde yedilik bir seçmen kitlesi henüz kendini bir ittifaka bağlamaktan özenle kaçınıyor. Bunlar dört gruptan oluşuyor diye düşünüyorum. CHP’ye oy vermeye eli uzanmayanlar, eski milliyetçiler, eski merkez sağcılar ve bir kısım ulusalcılar. Benim değerlendirmem şu, bu grupların davranışları seçim sonuçları açısından kritik bir önem taşıyor. İYİ Partinin masadan kalkıp tekrar dönmesi ile meydana gelen sarsıntı sonrası İYİ Partide bir düşüş olduğunu araştırma şirketlerinin yaptığı araştırmalarda görüyoruz. Bir ay öncesine kadar Muharrem İnce’den bahseden var mıydı? Şimdi Muharrem İnce 100 bin imzayı kullanarak cumhurbaşkanı adayı oldu. Sinan Oğan da cumhurbaşkanı adayı. İYİ Partide umduğunu bulamayanların Muharrem İnce’nin partisine yöneldiği iddiaları ne kadar gerçekçi olduğunu bilemiyorum. Ancak Söğütaltı kahvesinde dostlarla yaptığımız değerlendirmelerde bir yıldan fazla süre içinde hep şunu söylemiştim. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kazanılacak aday… kazanılacak aday sonrası altılı masada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına evet derse İYİ Partide ve seçmeninde büyük sarsıntılar yaşanır demiştim. Dediğim de oldu. İYİ Partinin tabanının cumhurbaşkanlığı seçiminde belirleyici görüşündeyim.

AK PARTİ MANİSA’DA DURUM

Siyasi partilerde aday adaylık müracaatı AK Partide tamamlandı. Manisa’da AK Partiden milletvekili aday adaylığı için 64 kişinin müracaatı var. Hafta sonu temayül yoklaması yapıldı. Bilal Demir liste başıyım diyor. Çıkacak sonuçların liste sıralamasına ne kadar etki yapacağını kestirmek mümkün değil. Başkent kulislerinde bu seçimde AK Partide büyük değişim yaşanacağı konuşuluyor. Söğütaltı kahvesinde Çapala Mehmet ve diğer arkadaşlarla Manisa’da siyasi partilerde kimlerin listeye gireceği hararetli şekilde masaya yatırılıyor. AK Partide il başkanlığı yapmış Avukat Zülfikar Gürcan da son anda milletvekili aday adayı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 bakanı milletvekili sıralamalarının başında yer vereceğini açıklamasından sonra gözler Kulalı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na çevrildi. Kasapoğlu Manisa’dan mı aday gösterileceği konuşulmaya başlandı. Bendeki bilgi Kasapoğlu’nun gönlü İstanbul’dan milletvekili olmak. Ancak Bakan Kasapoğlu’nun Manisa’dan aday gösterilmeli diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Tabi bu kararına Başkan Erdoğan ne diyecek? Liderler iller bazında değerlendirmeleri her zaman olmuştur. Başkan Erdoğan’ın Bakan Kasapoğlu’na “Seni Manisa’dan milletvekili adayı gösteriyorum” dedi mi Manisa AK Partide değişik bir milletvekili listesi ile 9 Nisanda karşılaşabiliriz.

CHP’DE KILIÇDAROĞLU DA REVİZYON PEŞİNDE

Millet İttifakının ana gövdesini oluşturan ve altılı masadan cumhurbaşkanlığı adayını genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nu çıkarma başarasını gösteren CHP’de de milletvekili sıralamalarında büyük sürprizlerle karşı karşıya kalabiliriz. Parti içinde deve dişi gibi siyasetçileri milletvekili sıralamalarında yer vermemek için Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığını şimdiden kazanmış edası ile “Sizleri bakan yapacağım” diyerek milletvekili yapmama kararını uygulayacağı görülüyor. Partinin grup başkanvekillerine aday olmamalarını söyleyen Kılıçdaroğlu’nun kararına göre hareket eden Özgür Özel’in sonradan tekrar milletvekili adaylığına müracaat etmesi enteresan geldi. Manisa’da il başkanlığından istifa edip milletvekili aday adayı olan Semih Balaban’ın milletvekili sıralamasında ilk üç sırada yer alacağı bekleniyor. CHP içinde de örgüt ve oy verecek seçmenler Semih Balaban’ın milletvekili sıralamasında Manisa’dan seçilecek yerde gösterilmesini dört gözle bekliyor. Klıçdaroğlu’nun da Semih Balaban’ı ilk üç arasındaki sıralamaya koyacağı başkent kulislerinde konuşuluyor.

İYİ PARTİDE HASAN ERYILMAZ

İYİ Parti kim ne derse desin Manisa’da hareketli. Geçen hafta sonu il başkanlığından istifa eden ve milletvekili aday adaylığını fuar alanında 2000 bin 2500 bin kişilik bir iftar yemeği ile açıklayan Hasan Eryılmaz’ın iftarına beni Hüseyin Kargın götürdü. Çapala Mehmet, Aydın Besen ve Ali Filizkan ile birlikte katıldık ve orucumu aynı masada açtık. Hasan Eryılmaz’a gösterilen teveccühü birlikte gördük. Bu ortamda Hasan Eryılmaz’ın iftar yemeğine katılımın beklenenin üzerinde olması Manisa’da İYİ Partinin ikinci milletvekilliğine hızlı bir şekilde koştuğu izlenimi bana geldi. Adalet Parti döneminden beri Manisa siyasetinde yer olan dostum Ahmet Çayırlı’nın da bir süre önce Saruhan Otelde kahvaltılı toplantıda açıkladığı İYİ Partiden milletvekili aday adaylı olduğunu da merkezden ve ilçelerden Ahmet Çayırlı’nın aday adaylığına katılanların sayısı bir hayli fazlaydı.

İYİ Parti Türkiye çapında büyük sarsıntı gördüğü ortada anketlerde de 12’lerden 7-8 bandına düştüğü araştırma şirketleri arka arkaya açıklıyorlar. Yalnız Manisa’da durum başka. Bu seçimde benim görebildiğim şu İYİ Partinin tabanında cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeyi içine sindiremeyenlerin oyları cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nereye gideceği. İYİ Partide milletvekili seçimlerinde oylarında kayma olacağını düşünmüyorum. Hasan Eryılmaz’ın şansının yüksek olduğunu düşünüyorum. Söğütaltı kahvesinde Çapala Mehmet ile Hasan Eryılmaz’ın iftar yemeğini oradaki dostlarla da değerlendirdik. Diğer adayların sıralamada nerelerde olacağını kestiremiyorum. İftar yemeğinde Hasan Eryılmaz’ın gövde gösterisi de dikkatlerden kaçmamalı. 9 Nisan’a kadar bu seçimlerde milletvekilliği adaylığına soyunanlar için heyecanlı günler başladı.