Geçtiğimiz hafta Manisa Tarzanı'nı Anma haftasıydı. Hafta kapsamında birtakım etkinlikler düzenlendi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan organizasyon kapsamında, Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda da bir panel gerçekleştirildi. Panelin konukları Bedriye Aksakal, Hakkı Avan ve Mustafa Pala'ydı. Bedriye Aksakal öğretmenimin bende hatırı çok büyük. Özellikle, O'nu izlemek ve dinlemek üzere panele gittim.

İki oturum halinde gerçekleştirilen, ilk oturumunda Bedriye Aksakal, Hakkı Avan ve Mustafa Pala'nın katılımcı olduğu panelin ikinci oturumunda ise ünlü sanatçı İlhan Şeşen konuk oldu. Geçirdiği rahatsızlığı nedeniyle İlhan Şeşen biraz bitkin görünüyordu. Çok değişmiş olarak gördüğüm İlhan Şeşen'in söz aldığı kısma, işim olması dolayısıyla kalamadım ama, ilk oturumu sona erinceye kadar izledim.

İlk oturumda önce sözü Mustafa Pala aldı, sonrasında Hakkı Avan konuştu. Pala, Manisa Tarzanı'nın hayatıyla ilgili daha çok tarihsel bilgilere yer verirken, eski Belediye Başkanlarından Ertuğrul Dayıoğlu ve Manisa Tarzanı Ahmeddin Carlak'ın dostluğundan, birlikte yaptığı çalışmalardan bahsetti. Konuşmasını birçok fotoğraf, birçok slaytla süslendi Pala.

Sonrasında Manisa eski İl Kültür Müdürü, yazar ve şair Hakkı Avan söz aldı. Manisa Tarzanı ve Manisa Tarzanı Üzerine Yazılar isimli kitapları bulunan Avan, Manisa Tarzanı'yla ilgili bilgiler verirken, adının yaşatılması için neler yapılabileceğinden bahsetti. Avan'ın konuşması esnasında Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek salona geldi. Tam bu kısımda Avan'dan konuşmasına ara vermesi için izin istendi, Başkan Zeyrek tarafından tüm panelistlere klasik çiçek ve hediye takdimi gerçekleştirilecekti çünkü. Fakat, ismi anons edilen İlhan Şeşen sahneye gelemeyince, O'nun çiçek takdimi sonraya kaldı; Aksakal, Avan ve Pala'ya günün anısına çiçek verilirken, Manisa Tarzanı heykeli hediye edildi.

Hal böyle olunca Başkan Zeyrek paneli izlemek üzere yerini alırken, yazar Hakkı Avan kaldığı yerden konuşmasına devam etti.

Avan'ın konuşmasının sona ermesiyle söz sırası Bedriye Aksakal'a geldi. Spontane, doğaçlama bir konuşma yapacağını belirterek anlatımına başladı. Ağabeyi Haydar Aksakal'ın Manisa Tarzanı'yla yaşamış olduğu  anılarını o güzel üslubuyla anlatırken, hiçbir yerde olmayan fotoğraflarıyla süslüyordu anlatımını. O kadar güzel anlatıyordu ki, fakat tam da bu sırada Başkan Zeyrek'in programının yoğunluğu nedeniyle ayrılması gerektiği, sanatçı İlhan Şeşen' in çiçeği ve hediyesinin verileceği anonsu yapıldı ve sözü yarıda kaldı. Şeşen'e de hediyesini takdim eden Başkan Zeyrek salondan ayrılırken, Bedriye Öğretmenim kaldığı yerden anlatımına devam etmeye başladı. Henüz ikinci anıyı anlatmıştı ki, panelin moderatörü "Son iki dakika" deyince Bedriye Aksakal, "Aslında daha birçok anı vardı paylaşacağım" derken, o kibar üslubuyla kendisine yeterince süre verilmediği mesajını verdi. Gerçekten de öyle oldu. İlk konuşmacı Mustafa Pala sözü kesilmeden uzunca bir süre konuştu. Sonrasında çiçek ve hediye takdiminin araya girmesi, Hakkı Avan ve Bedriye Aksakal'ın sözlerinin kesilmesine, konuşmalarının yarıda kalmasına, sürelerinin kısalmasına neden oldu. Burada moderatör tarafından biraz daha doğru planlama ve müdahaleler yapılabilir miydi, yapılabilirdi. Ama maalesef olmadı. Neyse, çok da eleştiri yapmaya gerek yok, bu şekilde oldu, geçti, bitti.

Katılımın fazla olması, salonun yarısından çoğunun dolu olması memnuniyet vericiydi bana göre. Saatlerce konuşulsa da anlatılacaklar bitmeyecek, zaman yetmeyecek olan bu program da böylelikle, Manisa Tarzanı'nı Anma etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilmiş oldu. Katılımcıların yüreğine, emeğine, dillerine sağlık. Her birinin anlatacaklarının, yazacaklarının uzun yıllarca sağlıkla devam etmesi dileğiyle. Sevgiyle kalın.