Ülke olarak yastayız. Dün sabaha karşı 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 dereceli deprem 10 ilde hissedildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı gibi büyük depremden 912 can kaybı, 5385 yaralı olduğunu açıkladı. Can ve mal kaybının artmasından korkuluyor. Deprem Kahramanmaraş’ta büyük hasar yarattığı görülüyor.

DEVLET BÜTÜN İMKANLARI İLE SEFERBER

Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye arama ve kurtarma ekibi dün sabah İzmir’den kargo uçağı ile Malatya’ya oradan da deprem bölgesi Osmaniye’ye ulaştı ve kurtarma çalışmalarına başladı. Manisa Kızılay Başkanı Atilla Efendioğlu da iki aşevi ve tecrübeli 6 personelin Kahramanmaraş’a hareket ettiğini açıkladı. Kızılay Başkanı Atilla Efendioğlu Manisalıları kan bağışına ve ayni nakdi yardıma çağırdı. Bütün ülke olarak başta devletimiz olmak üzere 10 ilde hissedilen can ve mal kaybına neden olan deprem bölgesinde tüm ekipler seferber durumda. Acımız büyük. Bu kış kıyamet günde depremde kurtarma ekiplerine Allah kolaylık versin. İlk yardıma koşan ülke dost Azerbaycan oldu.

İLK KEZ TELEVİZYONUMU SABAH ERKEN AÇTIM

Dün sabah erken uyandım uyku tutmuyordu. Televizyonu açayım dedim. Açınca 7,4 büyüklüğündeki depremin meydana geldiğini öğrendim. Dondum kaldım. Bütün televizyon kanalları Malatya’dan Diyarbakır’dan Osmaniye’den depremde yıkılan ve hasar gören mahallelerden canlı yayın yapıyordu. Depremin merkez üssünün Kahramanmaraş’tan ses seda yok. Hemen Manisa Valiliği Şanlıurfa Belediye Başkanlığı yapan bu dönem Kahramanmaraş Milletvekili ve İçişleri Komisyon üyesi Celalettin Güvenç’i aradım. Kendisine ulaşamadım. Deprem Kahramanmaraş’ta iletişimi yok etmiş.

SOĞUK VE KAR

Deprem bölgesinde kış şartları sürüyor. Soğuk bir yandan bir yandan da kar yağışı sürüyor. Televizyonda AFAD kurtarma ekipleri ve vatandaşlarımızın can sipere enkaz çalışmalarını gözlerimin doluluğu ile izlemeye çalışıyordum. 1999 Marmara depreminde yaşadığımız depremden daha büyük bir depremle 6 Şubat 2023’te karşı karşıyayız. Her zaman olduğu gibi 14 katlı binalardan birisi yerle bir olmuş diyorlar. Dimdik ayakta duran manzaralarla da karşı karşıyayız. Artçı depremler devam ediyor. Burada Hatayspor’un teknik direktörü Volkan Demirel Hatay’dan seslenerek yardım talebinde bulunurken ağlıyordu. Allah kimseyi tabii afetlerle karşı karşıya getirmesin. Bütün dünyadan yardım için Türkiye’ye başvurular başladı. Millet olarak böyle günlerde kenetlenmesini bilen bir milletiz. İzmir depreminde kurtarma çalışmalarında canını dişine takarak canlar kurtaran Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi arama kurtarma ekibi Başkan Cengiz Ergün’ün talimatlarıyla depremde büyük hasar gören Osmaniye’ye gitti. Bütün sportif faaliyetler ikinci bir açıklamaya kadar durduruldu. Deprem yalnız ülkemizi değil komşumuz Suriye’de de can ve mal kaybına neden oldu. Bölgedeki askeri birlikler de depremde üç şehit verdik. Milli Savunma Bakanı Akar birliklerde sayım ve zayiatlar ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Dün ülkemiz büyük bir acı ile uyandı. Deprem bölgesinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyorum. Allah yardımcıları olsun.