Milyonlarca vatandaşın beklediği emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili taslak metin hazırlandı ve imzalar atıldı. TBMM’ye sunuldu. Emeklilik taslağı kısa sürede plan ve bütçe komisyonuna gelecek. Burada yasalaşma süreci başlamış olacak. Daha sonra genel kurula gelecek. Milletvekilleri de taslağa verecekleri önergeler ile katkıda bulunacaklar. Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş ve prim yatırmış sigortalıları kapsıyor. Kapsama hem SSK’lı hem BAĞ-KUR’lu hem de Emekli Sandığı içindeki çalışanlar girecek. SSK’da kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıllık bekleme süresi korunacak. Bu sürelerde çalışmış olma şartı aranmayacak.

DEĞİŞİKLİK OLABİLİR Mİ?

Taslak metin 8 Eylül 1999 öncesi şartları tekrar getiriyor. Bu konuda meclis aşamasında değişiklik teklifleri olabilir. Ancak bunu oy çokluğu ile kabul edilmesi gerekiyor. Taslakta üç kurum için kısmı emeklilik şartları da konuluyor. Buna göre SSK’da kısmi emeklilik için 3600 gün (10 yıl) prim ödemesi yeterli olacak. Emekli sandığı ve BAĞ-KUR’da ise kısmi emeklilik için 5400 (15 yıl) aranacak. Buna göre mevcut durumda yaş şartları bu primlerin tamamlandığı tarihe göre kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa kadar çıkıyor. 8 Eylül 1999 öncesi şartlara dönülmesi gündemde. Bu durumda kısmi emeklilikte kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaş şartı yeterli olacak.

MAAŞLAR NASIL HESAPLANACAK?

Taslak maaş hesaplama sistemine bir değişiklik getirmiyor. Tüm emeklilerin maaşları bugüne kadar nasıl hesaplanıyorsa EYT’lilerin de aynı şekilde hesaplanacak. Hesaplama sırasında TÜFE artışları ve refah payı zamları dikkate alınacak. EYT’lilere en düşük maaş olan 5500 liranın altında aylık verilmesi gibi bir durum söz konusu değil.

BAŞVURU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

EYT’lilerin başvuru süresi resmi gazetede yasanın yayınlanmasıyla başlayacak. Online başvuru imkanları da bulunacak. İsteyen bizzat başvuru yapabilecek. Yoğunlukların olmaması için tüm alt yapı hazırlıkları da tamamlanmış durumda.

HEYECANLI GÜNLER

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yasa teklifi mecliste görüşülürken bu kapsamda emeklilik bekleyenlerin gözü kulağı meclis çalışmalarında olacak. Yasa bana göre bazı düzenlemeler yapılsa dahi kısa sürede mecliste çoğunluk oyla yasalaşacak. Bir aksilik olmazsa emeklilikte yaşa takılanlar ilk emekli maaşlarını mart ayında alacak.