Kar ve soğuk altında arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Devlet elinden geleni yapıyor. Her şey çok kötü halk birbirine kenetlenmiş durumda. Bu zor günleri de atlatacağız inşallah. Ölü ve yararlı sayısı her gün giderek artıyor fakat mucize kurtuluşlara da tanık oluyoruz. Bu arada ekonomide durum değerlendirmelerine baktığımızda düzelme vardı. Yapılacak ekonomi kararları ile 2023’te durumun iyiye gideceği söylenirken deprem ekonomiye ne yükler getirecek bilmiyorum. Ama 100.yıl için toplantılardaki durumu da bilgilendirmek istiyorum.

YÜZYIL İSTİKBAL MÜCADELESİ

Türkiye’nin yüzyılı hedeflerine ulaştıracak sektörlerin bir araya geldiği Türkiye’nin yüzyıl zirvesinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Türkiye’nin yüzyıl vizyonu bir istikbal mücadelesidir. Bu vizyona ulaşmak için tüm kaynakları üretken alanlara yönlendirmeye büyük bir özen gösteriyoruz” dedi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez “Hedefimiz net. Türkiye’yi ülkelerin buluştuğu çok taraflı ve çok kontratlı alım satımın yapıldığı ve referans fiyatının oluştuğu merkez  yapmak istiyoruz. 2002’de tarımsal ihracatımız 3,8 milyar dolar iken 2022’de yüzde 696 artışla 29,9 dolar düzeyine çıkardık” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Dünyada yeşil dönüşümün merkeze alındığı bu dönemde attığımız adımları bu hedefe uygun atıyoruz. Çünkü artık yeşil dönüşüm kaçınılmaz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 85 milyonu milli vizyona sahip çıkmasını istedi. Türkiye yüzyılı zirvesine video mesaj gönderen Erdoğan “Türkiye yüzyılı adını verdiğimiz atılımı 2023 hedefleri gibi siyasi değil milli vizyon olarak görüyoruz” dedi. Geçen Cuma Başkan Erdoğan MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret ederek 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimler ile iç ve dış siyasetteki gelişmeleri konularının ele alındığı bir saatlik bir görüşme yaptı.

ENFLASYON DAHA DA DÜŞECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Türkiye ekonomi modelinin üretim odaklı ve kapsayıcı bir büyüme ile inşa etmeye devam edilen güçlü yarınların teminatı olduğunu vurgulayarak “Enflasyondaki artış eğilimini aşağı çevirdik. Enflasyonu çok daha aşağıya çekeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Türkiye vizyonuna esasen ülkemizin istikbal mücadelesidir”

İSTİHDAMDA REKOR

Maliye Bakanı Nebati büyüme, yatırım ve ihracat artışlarını sayesinde istihdamda büyük başarılar elde edildiğine değinerek “İstihdam edilen kişi sayısı 3,6 milyon kişiyle tarihi zirveye ulaştı. İhracattaki rekorlarımızın ardı arkası kesilmiyor. Turizmde tarihi zirveleri aşmayı başardık. 2022’deki 46,3 milyar dolarlık turizm gelirleri ile altın yılımızı yaşıyoruz” dedi.

2023 YILINDA SU KAYNAKLARI %25 AZALACAK

Tarım Bakanı Kirişci planlı tarım konusunda mevzuat çalışmalarının sonuna gelindiğini bu yıl içinde meclise getireceklerini ifade ederken “Planlı üretimin gereği neyse o şekilde üretim sağlanacak. 2030 yılında su kaynaklarımız %25 azalacak. Suyumuzu verimli kullanmak şart. Kent tarımını yaygınlaştırmamız şart. İstanbul 76 ilden meyve sebze taşıyor. 270 bin kamyonla meyve sebze taşınıyor. Bu kamyonlar 140 milyon km yol kat ediyor. Üreticiden çıktı tüketiciye geldi. 4 gün. Bu ürün tazeliğini kaybediyor ve bu ürünlerin lojistik maliyeti öne çıkıyor. Bunun kent kent tarımla üstesinden gelmemiz gerekiyor” dedi.

MUHTEŞEM ŞEHİRLER GELİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum “İnşallah hep birlikte gelecek on yıl içinde şehirlerimizin tamamının yapısal, çevresel, kültürel ve ekonomik dönüşümünü tamamlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın yeşilin, dijitalin, enerjinin sürdürülebilirliğin, teknolojinin ve gücün asrı olarak tarif ettiği Türkiye yüzyılı inşallah muhteşem Türk şehirleri ile tanışacak” dedi