Türkçede yaygın olarak kullanılan küçültme ekleri, “-cik, -ce, -cek, -ceğiz, -imsi, -imtırak, -rek”

Bir kelimenin ardına koyduğunuzda bu ekleri, o kelimeye küçültme kazandırıyorlar yani.

Bu ekler vurguyu üzerinde toplar ve bu eki alan kelimeler cümle içerisinde ona yakın, onun gibi olarak da kullanılabilir.

Levent Kırca’nın ‘Olacak O Kadar’da yayınlanan ve Türkiye’nin diline doladığı bir kelime var: ‘Zamcık’

Bizimki de o hesap.

Asgari ücret görüşmeleri yine başladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 4 Aralık günü gerçekleştirdiği ilk toplantının ardından görüşmeler başladı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonun ikinci toplantısı 15 Aralık'ta, üçüncüsü 22 Aralık'ta yapılacak. Bu toplantılar video konferansla yapılıyor.

Asgari ücret toplantılarını bazı sendikalar ‘hükümet farketmeksizin’ orta oyunu olarak değerlendirir her zaman. Bazı bakanların kendi işletmeleri, işçileri olması hasebiyle kendilerinin de birer patron olduğunu, bu nedenle işçi temsilcisi sendikanın bir oyun içerisine çekildiği ifade edilir.

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon asgari ücretli var. 

Milyonlarca insanın gözü yapılacak olan zam oranlarında. Meraklı gözler toplantı tarihlerini, asgari ücret zam oranlarının açıklanmasını beklerken Memur-sen, her ay açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırlarını açıkladı. Buna göre aç kalmamak isteyen biri Kasım ayında 2 bin 523,2 TL kazanmak durumunda. Kasım ayı için geçerli asgari ücreti, net 2 bin 324 lira 70 TL. Yoksulluk sınırı ise 7 bin 353,2 TL. Bu konuya girmeye gerek yok. Yoksulluğu kabul ettik zaten. O konuda bizi tırmalamıyor.

Aslında asgari ücretin zamlanması da bizim için çok fark etmiyor çünkü piyasa fiyatları 4 ve 5. aylarda asgari ücrete uyum sağlar ve 4, 5 aylık bir iyileşme dönemi bize oldukça iyi hissettirir. Alım gücümüz yeteri kadar artmaz. Özellikle de birileri; o çok sevdiğiniz bilgisayarı, dilinizden düşürmediğiniz kıyafetleri dışarıdan getirirken.

Buna şöyle bakabilirsiniz,

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020 yılı ilk yarısına ait verilerine göre Avrupa’da aylık asgari ücretin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg. Bu ülkede brüt asgari ücret 2 bin 142 Euro.

İkinci sırada bin 656 Euro ile İrlanda var. Bu ülkeleri Hollanda (1636), İngiltere (1599), Belçika (1594), Almanya (1584) ve Fransa (1539) takip ediyor. Danimarka, İtalya, Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya ve İsveç’te asgari ücret bulunmuyor. Türkiye bu listede 295 Euro ile Arnavutluk’un üstünde yer almıştı.

Şimdi biraz daha değişmiş oldu tabii.

Biz yine beklemeye koyulduk. Dört gözle yeni asgari ücret zamcığını bekliyoruz.

Umudumuz belki biraz yükseklerde ancak bizim de ekmeğimiz o.