Yarın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 97. yıldönümünü kutlayacağız. Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde yapılacak olan kutlamalarla da olsa, yaşayabildiğimiz kadar cumhuriyet coşkusunu yaşamaya çalışacağız. Cumhuriyet, ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimi diye tanımlanıyor sözlük anlamında.

Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Osmanlı İmparatorluğu`nun temelleri üzerine Atatürk ve silah arkadaşları tarafından inşa edilmiş bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti`nin Kurtuluş Savaşı ile başlamış ve 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilânı ile "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" kuralı, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini alarak, demokrasiye giden yol aydınlatılmıştı.

Çok ileri görüşlü bir devlet adamı olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyeti ilân ederken demokrasinin tüm kurallarının uygulanmasını ve dünyada söz sahibi olacak güçte bir milletin önce kendi devletinde söz sahibi olmasını istemişti.

Saltanatın kaldırılması ve Lozan Antlaşması'nın imzalanmasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde en çok tartışılan konulardan biri olan yeni devletin niteliği sorunu, Mustafa Kemal Paşa' nın 28 Ekim gecesi İsmet İnönü'yle, devletin niteliğinin cumhuriyet olduğunu saptayan bir yasa tasarısı hazırlaması ile son buldu. Tarihimizde bir dönüm noktası olan 29 Ekim 1923 tarihinde "Hakimiyet kayıtsız ve şartsız milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır. Türkiye Devleti'nin hükümet şekli Cumhuriyettir" esasına dayalı olarak Cumhuriyet ilan edildi ve yeni Türk Devleti'nin adı Türkiye Cumhuriyeti oldu. 97 yıl önce ilan edilen cumhuriyet Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nda dile getirdiği gibi en büyük bayramımız oldu.

O günden bu güne coşkuyla, sevinçle kutladık her 29 Ekim'i. Minnet ve saygıyla andık başta Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını. Yıllar geçtikçe kutlama programları bazı değişiklikler gösterdi. Hele ki bu yıl koronavirüs nedeniyle sağlığımızı korumak adına daha da kısıtlamalı olarak bir kutlama programı düzenlenecek. Elimizde bayrağımız sokağa çıkıp kalabalığa karışamasak da, ay-yıldızlı bayrağımızı balkonlarımıza, pencerelerimize asarak, içimizdeki bitmek bilmeyen cumhuriyet coşkumuzu yaşayabildiğimiz kadar yaşayalım. Sosyal medyadan yapacağımız paylaşımlarla minnet ve saygımızı gösterelim. Unutmayalım ki, geleceğe güçlü biçimde ulaşabilmek, Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmaktan geçer. Büyük önder, dünya lideri, eşsiz insan Mustafa Kemal Atatürk'ün evlatları olarak cumhuriyetimizi koruyacağız ve yaşatacağız. Nice yıllara Türkiye Cumhuriyeti.