Perşembenin gelişi Çarşambadan belli olur derler. Salı akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılar bakanlar kurulu toplantısından sonra artan vaka ve vefat nedeni ile yeni kısıtlamaların geleceği aşikardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan külliyede 2 saat 24 dakika süren kabine toplantısının ardından koronavirüs salgınıyla mücadelede yapılması gereken kararların açıklamalarını televizyondan yaptı. Ve ülke genelinde 2 haftalık kısmi kapanma da Çarşamba akşamından itibaren başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hedeflenen oranda iyileşme görülmezse yeni tedbirlerin geleceğini de belirtti. Manisa’da da vaka sayıları çok yüksek. Kurallara uyalım.

İKİ HAFTA KISMİ KAPANMADA NELER VAR?

Bakanlar Kurulunda alınan kararlar şöyle:

Hafta içi kısıtlama saatleri 19.00 ve sabah 05.00 arası oldu. 65 yaş üstü ve 18 yaş altı gençler 14.00-18.00 saatleri arası sokağa çıkabilecek, şehir içi toplu ulaşım araçlarına kullanmaları yasaklandı. Kahvehane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi salonları, hamam ve saunalar 17 Mayıs 2021 tarihine kadar kapandı. Ramazan ayının vazgeçilmezi pide de iftar saatinden bir saat öncesinde sonlandırılmasına, iftar saatine kadar satılması uygun görüldü. Sokağa çıkma kısıtlaması süresinde tüm iş yerleri 07.00 ve 18.00 arası açık olacak. Okullar da 8 ve 12.sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitim faaliyetlerine devam edecekler. Devlet dairelerinde mesai saat 10.00’da başlayıp 16.00’da bitecek. Yemek içme hizmeti veren mekanlar bayram sonuna kadar kapalı kalacak. Paket servis yapabilecekler. Düğün, nişan, kına gecesi genel kurullar da bayram sonrasına ertelendi. Ramazan ayında iftar ve benzeri etkinliklere de yasak geldi. Manisa Valiliği de İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar kamuoyuna duyuruldu. Yapacak bir şey yok. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına özen gösterelim. Başka türlü koronavirüsü durduramayız.

KISMİ KAPANMA İÇİN NE DEDİLER?

Çarşamba günü kısmi kapanma kararlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasından sonra Ramazan Bayramı sonrasına kadar kapalı kalacak iş yerlerini dolaştım. O gün benim günlük yazılarımı gazeteye giderken alan mahallemizin kızı Pelin Uğurlu ile her gün gazetelerimi aldığım Erdoğan Esentaş’ın marketinde buluştuk. Her gün yaptığım gibi yazımdaki konuyu kendisine anlatmaya başladım. Sayfaya koyacağı fotoğraflar üzerinde değerlendirmemizi yaptık. Pelin Uğurlu sayfa tasarımında bana göre çok yetenekli. Sayfamı nasıl düzenleneceğini kendisine söylediğimde tamam deyip arzu ettiğim dizaynı güzel şekilde yapıyor. Kendisine Allah razı olsun diyorum. Yanımızda duran Gökoğlu Kuruyemiş ve Şekerleme Marketinin sahibi Erdoğan Esentaş’a “Yasaklar sonrası sabah kaçta açacaksın gazetelerimi ona göre alayım” dedim. Erdoğan Esentaş da bana Bakkallar Odasından atılan mesajı gösterdi. Okudum, bu mesaja göre 14 Nisan gününden itibaren bakkallar, marketler, kuruyemiş işyerlerinin çalışma saatleri sabah 07.00’da başlıyor akşam 18.00’da bitiyor. Hafta sonu Cumartesi Pazar günleri ise sabah 10.00 saatinde başlayıp akşam 17.00’da sona eriyor. Erdoğan Esentaş’ın yanından ayrıldım. Pelin Uğurlu gazetenin yolunu tutarken ben de Manisa’yı dolaşmaya başladım. Eski Adliye’nin karşısındaki Söğütaltı Kahvesine gittim. İşletmeci Mehmet’in suratı bir karış “Bula bula yine bizleri buldular. Koronavirüs bir tek kahvelerden mi bulaşıyor?” diyordu. Çapala Mehmet ile oturdum. Keyifsiz bir ortam. İş yerlerinin bayram sonrasına kadar kapalı olmasından üzülen çalışanlardan Osman “Tam oğluma nişan yapacaktım. Ben yevmiye ile çalışan biriyim. İşim zor. Devletimiz böyle uygun görmüş. Boynumuz kıldan ince. Bakalım bana yardım çıkacak mı?” diyordu. Bir taraftan da sandalyeleri topluyordu. Oradan Aynı Ali’ye uğradım. İş yeri bomboştu. İşletmecisi Osman ile oturduk. Morali bozuktu. Nargile bir yıldır yasak. Devletin ruhsat için para almasını aklı almıyordu. Öyle az buz değil. Beş bin liraya yakın tütün satma ruhsatını Ziraat Müdürlüğü almaya devam ediyor. Manisalı Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye duyurulur. Koronavirüsten ayakta durmaya çalışan esnaftan tütün satma ruhsatı adı altında para alınması bana mantıksız geliyor. Uygulamanın gözden geçirilmesi gerekiyor düşüncesindeyim. Yasak kapsamında kapanacak olan Ulupark’ı, vilayetin çevresindeki kafeleri dolaştım. Kiminle konuşsam esnafın morali bozuk. Diyorlar ki bu alınan kararlar 15 gün sonra bayrama kadar uzatılır. Bana da öyle geliyor. Bayrama kadar sürer mi tezi belli vakalar ve vefat sayıları düşerse ortadan kalkabilir. Tedbirleri sıkı sıkı uyarsak yasaklar kısa sürede sona erer. Kısıtlı günlere hoş geldin diyorum.