Ali Riza Çevik Ortaokulu ile ilgili bir durum olduğunda, öğrenci velileri (eski-yeni farketmiyor) beni arayıp bilgi edinmek istiyor. Yıllarca okulda görevli bulunduğum zaman içerisindeki karşılıklı sevgi ve saygının getirisi olarak görüyorum. Ama daha da ötesi, Manisa'nın eğitimdeki çınarı Ali Rıza Çevik Ortaokulu'na verilen önem ve ahde vefadan diyorum. Birçok ailenin dededen toruna nesiller boyunca öğrenim gördüğü bir okulu unutmak kolay değil tabii ki de.

10 yıldır yıkılacak, yeni binasına kavuşacak diye diye bugünlere gelirken, şu anda durum sadece binaları yıkılmış halde, eğitime ise iki senedir Şehitler Ortaokulu binasını ortak kullanarak devam ediyor Ali Riza Çevik Ortaokulu. Çocuğu mezun olup liseye giden bir öğrenci velisi geçtiğimiz hafta beni aradı, "Okul bahçesinde çalışma var, çakıl taşı dökülüyor. Otopark olacakmış" diye. Bunun yanında benim de uzun zamandır farklı yerlerden duyduğum, "Okul yapılmaktan vazgeçilmiş, alışveriş merkez yapılacakmış" sözlerini ekleyerek. Ali Riza Çevik Ortaokulu'na yeni binasına kavuşmasıyla ilgili hassasiyetimi bilmeyen yoktur. Az dile getirmedim, yetkililerin kapısını az çalmadım bu konuda. Her ne kadar hala yapılmamış olsa da, gündemde tutmak, yetkililerin dikkatini çekmek, yapım kararının alınarak binaların yıkılmasına kadar olan bu süreç de bir başarıdır diye düşünüyorum. Yeni bina yapılıp, ilk ders zili çalana kadar da gündemde tutmaya devam edeceğim.

Gelelim son günlerde ortaya atılan iddialara. Öncelikle otopark yapılması konusuna değineceğim. Evet, okul bahçesi mahalle halkının otopark ihtiyacına cevap vermesi için ücretsiz olarak geçici bir süreliğine hizmete sunulmuş. Bence de yerinde bir karar olmuş, inşaat çalışmaları başlayıncaya kadar bu şekilde hizmete sunulması, özellikle ücretsiz olması. Böylece otoparklı bir okul projesinin faydaları da görülmüş olur diye düşünüyorum.

Bir diğer iddia ise, okulun imam hatip ortaokulu olarak yapılacağı yönünde. Böyle bir duruma ihtimal dahi vermiyorum. Bölgenin oradaki ihtiyacı temel ilkokul ve ortaokul. Yetkililerin bunu görmezden gelip imam hatip olarak planlaması hem okulun yıllardır süregelen misyonuna hem de bölgenin ihtiyacına aksi bir durum olur.

Hiç olmayacak diğer bir iddia da, okul bina alanının alışveriş merkezine dönüştürülmesi, zincir marketlerden birine kiralanması şeklinde, ki en çok konuşulan da bu. Ben böyle bir şeyin mümkün olmadığını her duyduğumda ifade ettim, dile getirdim. Ama maalesef son zamanlarda olmaz denen şeyler hep oldukça, sanırım insanlar da 'ya olursa' tedirginliği yaşıyorlar ama bu olmaz, olamaz.

Ben yine de resmi ağızlardan bilgi almak için yetkilileri aradım, tedirginliği onlara da ilettim. İl milli eğitim müdürlüğü yetkilileri her zaman olduğu gibi konuyla ilgili bir açıklama yaptılar ve gerekli konularda bilgilenmemi sağladılar. Durum şöyle; *Geçici bir süre otopark ihtiyacını gidermek üzere mahallelinin vermiş olduğu dilekçeler üzerine alan ücretsiz otoparka dönüştürülmüş.

*Okul arsası üzerine yapılacak olan yeni binayla ilgili çalışmalar devam ediyor.

*Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin otoparklı okul projesi kesin olmuyor.

*Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı modern bir projeyle yeni okul binası yapılacak, bahçe kısmında yeraltı otoparkı olacak şekilde.

Pandemi sürecinin getirdiği koşullar da gözönüne alınacak olursa; Projenin son halini alması, ihale aşaması, inşaatın başlaması vs. daha bir süre var tabii ki. Gönül isterdi ki 10 yıllık süre içerisinde Ali Riza Çevik Ortaokulu yeni binası yapılmış olsaydı, şu anda iki okulun öğrencileri tek okul binasından faydalanmak zorunda kalmasaydı. Hedef her okulda tekli eğitim sistemi, sınıf mevcutlarının asgariye indirilmesi, uygun ders giriş çıkış saatlerinin olmasıydı ama, yıllardır yıkılmayan, tadilattan geçirilmeyen okul binalarının bu işlerinin bu sürece denk getirilmesi de maalesef kötü bir tesadüf oldu.

Sabahçı öğrencilerin günün ilk ışıklarında uykulu gözlerle okula gidip, öğlenci öğrencilerin gecenin bir saatinde okuldan çıkmasının önüne geçildiği bir eğitim sisteminin tüm okullarda en kısa zamanda hayata geçmiş olması dileğiyle, sevgiyle kalın.