Esat Oktay Yıldıran kimdir? Esat Oktay Yıldıran nasıl öldü? sorularının cevabı... Esat Oktay Yıldıran Türk askeri personeli olarak görev yapmıştır. İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesi tartışmalara yol açmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklamada, İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesine yönelik kararı tasvip etmenin mümkün olmadığı belirtilmiştir. Peki, Esat Oktay Yıldıran kimdir, nasıl öldü? Cevaplar haberimizde...

Esat Oktay Yıldıran Kimdir?

Esat Oktay Yıldıran, 15 Şubat 1949 tarihinde doğmuş ve Türk askeri personeli olarak görev yapmıştır. Özellikle Kıbrıs Barış Harekâtı'nda aktif rol almış ve Diyarbakır Cezaevi'nde İç Güvenlik Komutanı olarak görev yapmıştır. Yıldıran, 24 Şubat 1981 ile 1983 tarihleri arasında Diyarbakır E Tipi Askerî Cezaevi'nde yüzbaşı rütbesiyle güvenlik amiri olarak görev yapmıştır.

Ailece İzlenecek Filmler: En İyi 12 Aile Filmi! Ailece İzlenecek Filmler: En İyi 12 Aile Filmi!

Esat Oktay Yıldıran Nasıl Öldü?

Görev sürecinin ardından İstanbul'a atanmış ve İstanbul 23. Piyade Tümeni'nde binbaşı rütbesiyle tabur komutanı olarak görev almıştır. Ancak, Esat Oktay Yıldıran, 22 Ekim 1988 tarihinde PKK tarafından gerçekleştirilen bir suikast sonucu hayatını kaybetmiştir. Yıldıran, Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.

İzmir’de okula verilen isim ortalığı karıştırdı! İzmir’de okula verilen isim ortalığı karıştırdı!

MEB’den Esat Oktay Yıldıran Kararı

İzmir Buca Belenbaşı Köyü'nde bulunan bir ilkokula, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Diyarbakır E Tipi Askeri Cezaevi'nde yaşanan işkencelerin önemli faillerinden biri olarak bilinen Esat Oktay Yıldıran'ın adı verildi. İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesine yönelik Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararı sosyal medyada tartışmalara neden olmuştur. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu kararın tasvip edilmediği ifade edilmiştir.

Kaynak: Özkan Çelik