Şırnak ve Hakkari illerinde özellikle yetişen endemik ters laleler, yılda sadece 20 gün yaşayarak nesillerini sürdürmeye çalışıyor. Bu nadir çiçek türü, koparıldığında 75 bin lira gibi ciddi bir cezaya çarptırılıyor.

A W173341 01

"Ters lale" olarak bilinen bu çiçekler, Türkiye'nin belirli bölgelerinde yetişmektedir ve tükenme tehlikesi altındaki nadir bitki türlerindendir. Şırnak ve Hakkari dağlarında doğal olarak yetişen bu çiçekler, bu yıl erken açarak baharın müjdesini verdi. Karlar henüz erimeden çiçekler açmaya başladılar. Yüksek rakımlı bölgelerde yetişen bu çiçek türü, sarı ve kırmızı renkleriyle göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. Yılda sadece 20 gün yaşayabilen ters laleler, hava sıcaklıklarının artmasıyla bu yıl daha erken çiçek açmaya başladılar.

A W173341 02

Eğitimci Yakup Ateş’ten Afrika’ya yardım köprüsü Eğitimci Yakup Ateş’ten Afrika’ya yardım köprüsü

Koruma altına alınan bu nadir çiçek türünü koparan veya zarar verenlere 75 bin lira gibi yüksek bir ceza kesilmektedir. Bölge halkı, bu çiçeklere büyük bir özen göstermektedir. Bölge sakinlerinden Mehdi Yüce, erken açan ters lalelerin baharın müjdecisi olduğunu belirtti. Yüce, "Bu yıl geçen yıla göre ters laleler daha erken açtı. Bu, baharın erken geleceğine işarettir. Halkımız bu konuda çok dikkatli, devletimizin bu çiçekleri koruma altına aldığını biliyoruz. Cezası da oldukça caydırıcı. Kimse bu nadir çiçeklere zarar vermek istemiyor. Devletimiz, tükenme tehlikesi altındaki bu çiçekleri koruyarak önemli bir görev üstleniyor, bunun için minnettarız" dedi.

A W173341 04

Kaynak: İHA