Elektrikli otomobil devi BYD, Manisa’da kuracağı 1 milyar dolarlık fabrika yatırımı ile gündeme gelmişti. Ancak fabrikanın son durumu hem otomotiv sektörü hem de kamuoyu tarafından merakla takip ediliyor.
Elektrikli otomobil içerikleriyle tanınan YouTube fenomeni Engin Özeren fabrikanın bulunduğu araziyi ziyaret ederek dikkat çeken gözlemlerini aktardı.
BYD’nin kentte kuracağı fabrikada son durum nasıl? Özeren’in gözlemlerini sizler için derledik!
"Yatırım iptal mi?" sorusu yeniden gündemde!
YouTube fenomeni Engin Özeren, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin Manisa’daki fabrika arazisini üçüncü kez ziyaret ederek son durumu paylaştı. 1 milyar dolarlık yatırımla 2026’da üretime geçmesi planlanan fabrikanın sahasındaki sessizlik, “Yatırım iptal mi?” sorusunu yeniden gündeme getirdi.
Üçüncü kez ziyaret etti
Özeren, 13 Şubat 2025’teki ilk ziyaretinde arazide hummalı bir inşaat hareketliliği gördüğünü, haziran ayında tekrar geldiğinde ise sessizliğin hakim olduğunu aktarmıştı. Sosyal medyada ve haberlerde büyük yankı uyandıran bu durum üzerine yetkililer çalışmaların devam ettiğini duyurmuştu. Hatta BYD’nin Macaristan’daki fabrika planını erteleyip yatırımı Türkiye’ye kaydırmayı planladığı iddiaları gündeme gelmişti.
23 Eylül 2025’te yaptığı son ziyarette Engin Özeren, BYD’nin Manisa’daki fabrika arazisinde hala hiçbir çalışma olmadığı gözlemledi.
“BYD’deki sessizlik dikkat çekiyor”
Bölgedeki diğer fabrikaların hızla yükseldiğini, BYD sahasındaki sessizliğin dikkat çektiğini belirten Özeren şöyle konuştu: “Arkadaş burası Organize Sanayi’nin içerisinde, birçok fabrika yatırımının olduğu, hummalı fabrika inşaatlarının sürdüğü yer. Geçerken gördüm, Festo kendi tesisini yapmaya başlamış. 6 ay önce geldiğimde düzlemesi yapılan yeri adeta her tarafını kapatmışlar, yakında üretime başlayacaklar. Fakat arkamdaki arazide herhangi bir çalışma yok.”
2026 hedefi tartışmalı
ÇED raporunda fabrikanın 2026 sonunda üretime başlaması hedeflendiği belirtilse de, sahadaki durum bu hedefin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda soru işaretleri oluşturduğunu ifade eden Özeren, “Şu anda buraya bir inşaat firması girse 175 bin kapasiteli bir hibrit ve elektrikli araç batarya fabrikası, kaporta fabrikası, imalat, parça ve motor fabrikalarının olduğu bu devasa alana inşaat yapması için bilmiyorum. Daha önce hasbelkader bu tarz bir fabrikanın sadece 50 bin metrekarelik küçük bir versiyonunun projesinin uzağında içinde olduğum bir inşaattı. Bir buçuk sene sürmüştü sadece altyapısını yapmak. 2026 yılında bu fabrikanın üretime başlayıp başlayamayacağı konusunda ben sizlerin fikirlerini almak isterim.”
Özeren, BYD’nin Türkiye’ye istihdam ve döviz katkısı sağlamasını, ülkeyi elektrikli araç üretiminde önemli bir merkez hâline getirmesini umduğunu belirtti. Fabrikanın durumu ve ortaya atılan iddialar konusunda ise yetkililerden gelecek yeni açıklamalar merakla bekleniyor.