Türk siyaseti yeni dönemece giriyor. Cumhur ittifakını aylar önce açıklayan AK Parti ve MHP’nin karşısına CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’de ‘Millet ittifakı’ kurarak seçimlere girecek. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı bugün Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından açıklanacak. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “Erdoğan’ı çıldırtan bir aday çıkaracağız” nitelikte mi olacak, yoksa dağ fare mi doğuracak göreceğiz. Muhalefetin bir araya geldiği ittifak, cumhurbaşkanlığı daha doğrusu başkan adayı konusunda anlaşamadılar, ayrı ayrı giriyorlar. MHP lideri Bahçeli “4 partinin ittifakı için hayırlı uğurlu olsun. Dört, beş partinin bir araya gelmesi seçimlerin de böyle güçlü bir yapı ile bir yarış içinde olması ülkemiz için faydalı olacak diye düşünüyoruz” dedi. 

Cumhur ittifakı, cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylık başvurusunu Başbakan Yıldırım ve Bahçeli bugün saat 11.00’da Yüksek Seçim Kurulu’na giderek “Cumhurbaşkanı adayımız Erdoğan’dır” diyecekler. Bugüne baktığımız zaman Erdoğan’ın 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde çok mesafe aldığını görürsünüz. Zorlu bir seçim sürecine gireceğimiz ortada. Bugünden itibaren iki blok var. Güçleri ile birbirlerinin üzerine gidecekler. Erdoğan ilk turda seçilmek için çalışacak. Muhalefette seçtirmemeye uğraşacak. Benim şahsi görüşüm AK Parti-MHP ittifakı ilk turda Recep Tayyip Erdoğan’ı birinci turda seçtireceği görülüyor şeklinde. Aynı şeyi parlamentodaki çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı konusunda tereddütlerim var. Muhalefet blokun da seçim stretejisini büyük bölümünü parlamento çoğunluğu üzerine kuracak gibi görülüyor. Bu seçimden de partilerin bilhassa AK Parti ve MHP milletvekili listelerinin seçmen tarafından daha dikkatli izlenerek oy vereceği varsayımı yüksek görülüyor. Bu ittifakın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile parlamento oyları arasında fark olma oranı yüksek. Yani Erdoğan’a verilen oylar ile parlamento arasındaki oylarda ciddi farklılıklarla karşılaşabiliriz. Onun için AK Parti ve MHP Türkiye’deki illerde ne yapar bilmem. Ama Manisa’da milletvekili listelerinde yeni yüzlere yer vermezse bir de İYİ Parti barajı aşacak noktaya gelirle Manisa’nın 10 milletvekili dağılımı sürprizlere gebe olur. 

  

BÜLENT ARINÇ MANİSA’DA OLACAK 

  

Manisa siyasetinin bilge ismi Bülent Arınç, Cumartesi günü Manisa’da olacak. Abdullah Gül konusunda kesin tavrını Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde ortaya koyan Bülent Arınç ‘vefanın’ ne demek olduğunu gösterdi. Bazı kendini bilmez AK Parti sözcüleri ve yalakaların Arınç’a yaptıkları karşısında ne hale düştüklerini görüyoruz. Bülent Arınç AK Parti’nin ağır abisidir. Bu seçimlerde de abiliğini gösterecektir. Kendisine olan sevgim ve saygım sonsuza kadardır. Hafta sonu bir araya geleceğimizi düşünüyorum. Başkent’te ne olup bittiğini, ne oyunlar döndüğünü yakalama şansımı kullanacağım. 

Yazımı 18.00 sıralarında bitirmiştim. Başkent’ten son anda bana gelen bilgilere göre bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı cumhurbaşkanı adayının Muharrem İnce olduğu yönünde. Böyle olursa ittifakta da çatırtıların başlayacağı yönünde.