Manisa Gazeteciler Cemiyeti olarak, seçilen belediye başkanlarına yaptığımız ziyaretlerin ikincisini, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay'a gerçekleştirdik.

Bu yazımda, bir önceki yazımda olduğu gibi gösteriş, şatafat, ihtişam kelimelerinin geçmeyeceğinin garantisini şimdiden veriyorum. Yunusemre Belediyesi ne kadar ihtişamlıysa, Şehzadeler Belediyesi aksine çok çok sade, hatta fazlasıyla.

Makamını devreden Ömer Faruk Çelik, Belediye'nin kısıtlı imkanlarıyla hizmet verme telaşında olduğundan sanırım, parayı hizmet binasının dekorasyonu için har vurup harman savurmamış. Seçim sürecinde de zaten aday olmadığı için öyle karşılıklı atışmalar olmadı. En şık devir teslim töreni de, Şehzadeler Belediyesi'nde yapıldı. İki dönem Belediye Başkanlığı yapan, çok da güzel iki dönem hizmet eden Başkan Çelik bir kez daha aday olmayarak görevini layığıyla kendiliğinden sonlandırdı. İşi tadında bırakmak demek bu olsa gerek.

Ziyareti yaptığımız gün, tam da işten çıkarmaların olduğu bir güne geldi. Şehzadeler Belediyesi önünde, işten çıkarılan bir kişinin kendini yakma girişimine tanık olduk. Gerçekten üzücü sahnelerdi. Gülşah Başkan'ın durumdan haberi de, biz makam odasına girdiğimiz anda oldu. Daha "Başkanlığınız hayırlısı olsun" diyemeden, Başkan Gülşah Durbay konuya hayli hararetli bir şekilde açıklık getirmeye çalıştı, aynı miting alanlarında olduğu gibi heyecanla anlattı durumu. Son 4 ayda işe alınanların tamamının görevlerine son verdiğini, personel bütçesinin olması gereken yüzdelikten çok çok fazla olduğunu, yasalar kurallar neyse onu uygulamak istediğini ve Kepez Belediye Başkanını örnek göstererek hapse girmek istemediğini dile getirdi. Bunun telaşı içerisinde olmakta haklı, hele ki çok çok yeni bir başkan olarak da daha yolun en başında.

Gülşah Başkanı ilk günlerden yoracak olan konular işten çıkarmalar, Belediye'nin gelir elde ettiği ama çok çok düşük bedellerle kiralanan taşınmazların durumu, 200 milyon lira civarında borcun ödenmesi ve gelirleri arttırmak yönünde neler yapılabilir, onlara çözüm üretmek olacak gibi. Kasada olan 33 milyon lira personel maaşlarına gitmiş bile. Sanırım bir de, en yakın çalışacağı başkan yardımcılarını kağıt üzerinde belirlemiş ama, açıklamayı hafta sonu Ankara'da gerçekleştirilen toplantıda yapılacak bir durum değerlendirmesi sonrası açıklayacak. Az çok bilinen isimler Gülşah Başkan'ın isteği doğrultusunda mı olacak, yoksa genel merkez tarafından ufak dokunuşlar yapılacak mı, açıklama sonrası göreceğiz.

Manisa'da ilk defa seçilen bir kadın başkan olarak çok çok yakıştı makamına. Özgüveni yüksek. Kendisinden kaynaklı da olabilir, belki seçim sürecinde ve seçildikten sonra etrafındakilerin 'çok da güzel yaparsın, başarırsın' telkinleri mi, yoksa seçmenin verdiği güven oylarının etkisiyle mi bilmiyorum, bunu zaman gösterecek. İşi kolay değil, sorunlar çok, bir düzen ve disiplin sağlaması adına yapması gerekenler de var. Her ne kadar etrafındaki kişilerle yol alacak olsa da, başkanlık görevi onun omuzlarında, artık yönetecek kişi o. Belediye adına yapacaklarından bizzat sorumlu o olacak, atacağı imzalarla.

Belediye'nin yatma yeri olmadığını dile getirerek iş yapanın kalacağını, bankamatik çalışanlarının Belediye'de yerinin olmadığını üstüne basa basa belirtti. Belediye'ye ait olan ama 100 liraya kiralanmış düğün salonlarının, kafelerin kira bedellerinin günümüz şartlarına uygun olması çalışmalarını yapacağını söyledi. Bunlar Belediye'nin içindeki sorunlar, dışarıda daha birçok sorun var, vatandaşın çözümünü beklediği. Sihirli değnek yok ki, hooop hemen halledilsin. Ama vatandaş da sabırsız hemen her sorunun hallolmasını istiyor, bekliyor.

Önümüzdeki süreçte hangi sorunlar çözüme kavuşuyor, bekleyip göreceğiz. Gülşah Başkan'ın hizmet etme isteği çok. Önüne çıkacak zorluklar karşısında biraz sakinliğini korumasıyla; gençliği, dinamikliği, heyecanı sayesinde çok işler başarabilir. Şimdiye kadar seçim sürecinde oy toplama adına etrafındaki insanların yönlendirmesiyle hareket etti, birçok yere oy kazanma adına gitti, bazı sözler verdi belki ama, o dönem bitti başkanlık dönemi başladı. Birlikte görev yapacağı isimleri O'nu temsil etmesi adına kendisi seçecek. Bundan sonra atacağı her adımı Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay olarak atacak. Vatandaş güvendi, oy verdi, beklentisi çok. Omuzlarına büyük bir görev yükü alan Gülşah Başkan, çok çok başarılı olmanızı istiyorum. Sizi de, sizi seçen seçmeni de Allah utandırmasın.