24 Haziran seçimlerinin heyecanlı bekleyişi pazartesi günü partilerin listelerini YSK’ya sunmasıyla bir kat daha arttı. Ancak seçime karşı duyduğumuz heyecanı, listelerde gördüğümüz isimlere karşı pek duymadığımızı itiraf etmeliyim. 

İktidar partisi AK Parti ile başlamak gerekirse, ilk sıradaki Murat Baybatur beklenen bir sonuçtu. Buna kimse şaşırmadı. AK Parti’deki şaşkınlık yaratan isimler Uğur Aydemir ve İsmail Bilen’in 2 ve 3. sıraları paylaşmaları oldu. Neyse ki 4. sıraya, hepimizin yakından tanıdığı ve çok sevdiği eski milletvekili sevgili ağabeyim Halil Yurtseven’in torunu Semra Kaplan Kıvırcık’ı koymuşlar. Bu ismin AK Parti teşkilatlarında özellikle kadın üyeler arasında heyecan yaratacağını ve seçmene de umut vereceğini tahmin ediyorum. 

CHP’ye gelirsek… CHP’de neler olup bittiğini anlamak pek mümkün değil. Herkes işi gücü bıraktı, CHP’nin neden böyle bir milletvekili listesiyle halkın önüne çıktığını merak ediyor. Üstelik bu merak sadece Manisa değil tüm ülkeyi sarmış durumda. 

CHP, Manisa’da hakikaten hiç beklenmedik bir liste ile karşımıza çıktı. Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel’in elinin değdiği her halinden belli olan liste, Manisa teşkilatlarında tam bir hayal kırıklığı yaşattı. Hatta bunun adına, Özgür Özel’e karşı duyulan derin bir öfke bile diyebiliriz. Çünkü, listeden memnun kalmayan partililer, “Özgür Özel listeyi kendi adamlarıyla doldurmuş” yorumunda bulunuyor. 

Özellikle Turgutlulu Bekir Başevirgen ismini 3. sırada gören partililerin isyanı her yerde duyulmaya başlandı. Özgür Özel’in arkadaşı ve parti içindeki en büyük destekçilerinden biri olarak bilinen Bekir Başevirgen’in CHP’li olmasının dahi çok yeni olduğu, parti kademelerinde emek harcamadan bu noktaya geldiği kulaktan kulağa dolaşıyor ve partililer bu durumu bir türlü kabul edemiyor. 

Peki yıllardır siyasetin içinde olan, CHP’de grup başkan vekilliğine kadar yükselip adı cumhurbaşkanlığı adaylığı için bile anılan Özgür Özel neden böyle bir liste hazırlamış olabilir? Parti tabanından tepki alacağını hiç mi hesaplamamıştır? Bu hesabı yapmadığını hiç sanmıyorum. O yüzden ‘mutlaka bir bildiği vardır!’ diyebiliyorum. 

Kendisini parti içi çekişmelerden sıyırıp biraz daha objektif olarak durumu değerlendirebilen herkes belki şu yorumu yapabilir: Seçimlerin çok erken bir tarihe alınmasından dolayı önseçime gitmeye fırsat bulamayan CHP, milletvekili aday seçiminde öyle bir değerlendirme yapmalıydı ki, Manisa’nın 17 ilçesine de hakim olabilsin. Bu nedenle, merkezden kendisini ilk sıraya koyan Özgür Özel, özellikle seçilebilecek sıradaki adayları ilçelere dağıtma yöntemini benimsemiş. Akhisar, Turgutlu, Salihli, Soma, Demirci ve Saruhanlı’ya paylaştırdığı aday sıralamasını güzel bir titizlikle oluşturmuş. 

Beğenen olduğu gibi beğenmeyenler de olabilir ama bu da bir seçim stratejisi ve bence gayet yerinde olmuş. Tabii ilçelere yapılan bu paylaşımda isim tercihinin doğru yapılıp yapılmadığını partililer daha iyi bilir.

  1. sıradaki Salihli adayı Sabri temel yerine yine Salihlili olan mevcut milletvekili Mazlum Nurlu tercih edilemez miydi? Örgütte çok önemli bir yeri olan Mazlum Nurlu neden tasfiye edildi?



Özgür Özel, bu noktada, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun stratejisini benimsemiş olmalı. Nasıl Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ekibini tasfiye ettiyse, Özgür Özel de aynı metodu izlemiş. Kılıçdaroğlu bu yöntemle partideki yerini sağlama aldığını düşünüyor olmalı. Özgür Özel de aynen öyle yapmış. Zaten Mazlum Nurlu’nun Muharrem İncenin ekibinden olduğunu bilmeyen de yok. 

Seçilebilecek sırada kadın adaya yer verilmeyen liste, CHP’de hayal kırıklığının başka bir yönü. Mevcut milletvekili Yıldız Tur Biçer’i listede göremeyen partililerin isyanını da dün gazetem Olay’ın yaptığı haberlerde okumuş olmalısınız. 

Bekleyip göreceğiz… 24 Haziran’a az kaldı. Bakalım bu tercihler CHP’ye kazandıracak mı, yoksa kaybettirecek mi? 

Gelelim İYİ Parti’ye… Milletvekili listelerinden memnun kalan tek partinin İYİ Parti olduğunu söylememiz çok mümkün. Partide tam bir kaynaşma görülüyor. Seçimlere bu birliktelikle gidecek olan İYİ Parti, iyi bir ivme yakalayabilir görüşündeyim.