Malum İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkmak için can atıyor. Ama yapılan karşılıklı anlaşmalar bu süreci uzattı. Bu durum tüm dünya ekonomisini etkiliyor. Bizim Avrupa Birliği’ne giriş sürecimize benzer bir durumu İngiltere yaşıyor. Onlar çıkmak istiyor çıkamıyorlar, biz ise senelerdir Avrupa Birliği’ne dahil olmak istiyoruz ama önümüze bir sürü engel çıkartıp oyalıyorlar.

Açıkçası Türkiye’nin de eski heyecanı yok Avrupa Birliği’ne karşı. Dediğim gibi İngiltere bu açıdan hassas dönemden geçiyor. Tabi İngiltere’ye iş yapan ihracatçılar da bu durumdan tedirgin. Manisa’da da OSB’de faaliyet gösteren birçok firma İngiltere’ye ihracat yapıyor.

Bu Brexit sürecinden dolayı firmaların kafalarında oluşan soru işaretlerini gidermek için Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmaz İngiliz yetkililerini odaya davet etmiş. Geçen hafta güzel bir etkinlik olmuş.

İngiltere Ankara Büyükelçiliği Brexit Politika Yetkilisi Richard Cox, İngiltere İzmir Başkonsolosluğu Ticaret Müdürü Güliz Kıymaz ve İngiltere Ankara Büyükelçiliği Brexit Politika ve Program yetkilisi Seyfi Özmay’ın katılımlarıyla “Brexit Süreci ve İngiltere ile Ticaret” konulu toplantıda yatırımcıların kafalarında ki soru işaretleri giderilmiş.

Açıkçası hoşuma gitti. Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmaz yakın dostumdur. Nam-ı değer Matador Mehmet. Bülent Koşmaz’ın Manisa TSO Başkanlığı yaptığı dönemden beri tanırım Mehmet Yılmaz’ı. Akşamüstleri Aydın Benlişen ile Söğütaltı kahvesinde otururken Başkan Mehmet Yılmaz’ı görüp selamlaşırım. Ayak üstü memleket meselelerini konuşuruz. Yerinde duramayan bir yapısı vardır. Bu karakterindeki etkin ve coşkulu ruh yapısını Ticaret Odası’na da yansıtmış anlaşılan.  

Oğlum Gökhan’a dedim ki;” İngilizler gelmiş baya yoğunsunuz”. O da “Baba Özbek heyeti ve Kırgız heyeti de önümüzdeki günler gelecek.” dedi.  

Geçen cuma günü de Özbekistan’dan bir heyet Manisa TSO’ya gelip ticari ilişkiler üzerine toplantı yapmışlar. Özbekistan yeni bir Pazar Türkiye için. Birçok üretici firmayı gezip bilgi almışlar. Özellikle tekstil ve inşaat işi ile uğraşan firmalar için Özbekistan önemli bir yatırım alanı olabilir.

Daha sonra öğrendim ki Başkan Mehmet Yılmaz’ın davetine üzerine birçok yabancı ülke diplomatı Manisa TSO’ya gelip yatırımcılar ile görüşmüşler. Ne Kamerun’u kalmış ne Macaristan’ı.

Yabancı heyetler İhracat ve ithalat yapan Türk firmalar ile görüşüp ekonomik ilişkilerin canlanmasına sağlıyorlar. Bu yönüyle Manisa TSO düzenlediği bu toplantılar ile yatırımcıların önünü açıyor, ufkunu geliştiriyor. Birçok fabrika sahibi üretici dostum var. Onlara tavsiyem bu toplantıları takip etsinler. Öğrendiğim kadarıyla İdris Şendil kardeşim hemen hemen tüm bu etkinliklere gelip bilgi ediniyormuş.

Bu ekonomik krizde ulaşılacak yeni pazarlar üretici dostlarım için büyük fırsat olabilir.

Bu fırsatı değerlendirmenizi tavsiye ederim.