KULİS ÖZEL

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, katıldığı bir canlı yayında Yunusemre Belediyesi’ndeki usulsüzlük iddialarına ve belediyenin borcuna ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Balaban, Yunusemre Belediyesi’nin borcunun 1 milyar TL civarında olduğunu ve son seçimde CHP’ye geçen 14 ilçe belediyesi olduğunu, diğer 13 ilçe belediyesinin toplam borcundan daha büyük bir borçla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Önerilen Haber: https://www.manisakulishaber.com/yunusemre-belediyesinde-arac-krizi-belediyenin-onune-tek-tek-dizdi

Belediyedeki usulsüzlüklerden de bahseden Balaban, ellerinde 6 milyon TL’lik bir kapı faturası bulunduğunu, belediyenin dükkanlarının ucuz bir şekilde yandaşlara kiraya verildiğini ve onların da büyük meblağlar karşısında başkalarına kiraya verdiğini iddia etti. Balaban “31 Mart’ı 1 Nisan’a bağlayan gece saat 03.57’de, saat 04.05’te faturalar, çekler kesilmiş. Bunların miktarı 1-2 milyon değil, 100 milyon TL’ye dayanıyor. Bunların da hepsini reddedeceğiz ve bunların da hepsiyle mahkemelik olacağız. Kamu yararını sonuna kadar savunacağız.” dedi.

Manisa’da 31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre Yunusemre Belediyesi AK Parti’den CHP’ye geçti. CHP’li Belediye Başkanı Semih Balaban katıldığı bir yayında Yunusemre Belediyesi’nin önceki dönemdeki yönetimine ilişkin önemli iddialarda bulundu.

Canlı yayında açıklamalarda bulunan Balaban, sözlerine “Belediyenin kötü yönetimden dolayı kötü işlediğini biliyorduk. Ciddi bir borcu olduğunu da biliyorduk. Buna hazırlıklıydık. Ama dürüstçe söyleyeyim bu kadarını beklemiyorduk.” diyerek başladı.

ESKİ BAŞKAN 500 MİLYON LİRA ÜZERİNDE BORÇ OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

Seçimin ardından mazbatayı aldıklarını ve devir teslim yaptıklarını ifade eden Balaban, “Bizden önce görev yapan belediye başkanımız belediyenin çok zorlandığını, 500 milyon lira üzerinde borç olduğunu hatta mart maaşını şubat maaşını ödemekte zorlandığını kendisi bizzat söyledi. Biz hemen bir yeminli mali müşavir görevlendirdik. Belediyedeki tabloyu incelemesini istedik. O süreç Cuma günü başladı. 4 Nisan’da mazbatayı aldık, 5 Nisan’da da süreç başladı. Belediyenin şirketleri var ama şirketlere biz şuan hakim değiliz. Çünkü genel kurul olması gerekiyor. Onları da en kısa zamanda yapacağız. Yeni yönetimleri oluşturacağız” ifadelerini kullandı.

“1 MİLYAR BORÇ VAR”

Belediyenin borcunun kendi tahminlerinden bile fazla çıktığına değinen Balaban, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Manisa’nın altında ne var? Sınanacağız! Hazır olun… Manisa’nın altında ne var? Sınanacağız! Hazır olun…

“Net olarak şunu söyleyebilirim, 1 milyar TL borç var. Biz Manisa’da 14 ilçe belediyesi kazandık, diğer 13 belediyenin toplam borcu Yunusemre Belediyesi’nin borcu kadar değil. Bunu tamamen AK Partili arkadaşlara bağlamıyorum. Bu durum kötü yönetim anlayışının kötü bir göstergesidir. Belediyede bu şatafatı, lüksü de kabul etmiyorum. Burada bizler sonuna kadar belediyeyi halka açtık. İnsanlar belediyeyi görünce Dolmabahçe sarayında sandılar kendilerini.”

“YANDAŞLAR UCUZA KİRALADIKLARI DÜKKANLARI YÜKSEK MİKTARLARA BAŞKALARINA KİRALAMIŞ”

Borcu kapatmak için gerekli adımları atacaklarını aktaran CHP’li Balaban, “Bu borcu iki türlü kapatacağız. Halka faydası olmayan dükkanlar var. 10 yıllığına peşin olarak kendi yandaşlarına kiraya verilmiş. Bunları tespit ettik. Yandaş olan isim belediyeden dükkanı örnek olarak söylüyorum, 2 bin TL’ye kiralamış, 15 bin TL’ye başka birine kiralamış. Hepsini tespit ettik. Savcılığa da duyuracağız.6 milyon TL’lik kapı faturası var. Belediye başkanımızın eski eserlere merakı varmış. O kapıları tek tek ihale ile satacağız. Belediyenin inşaat şirketleri de var.  İnşaatlar yapmışlar ve kendi arsasında kiracı durumuna düşmüş belediye şirketi. 2 milyon 300 bin TL’ye sattıkları daireyi belediyeye 1 milyon 300 bin TL gibi giriş yapmışlar. Bunları da tespit ediyoruz. Belgeleri ile açıklayacağız. Borç tablosu netleşecek birkaç gün içinde. Borç tablosunu da belediye binasına sarak paylaşacağız” şeklinde konuştu.

“BUNLARIN DA HEPSİYLE MAHKEMELİK OLACAĞIZ”

CHP’li Balaban açıklamasının son kısmında şu ifadeleri kullandı:

“Bol miktarda araç kiralanmış. 68 milyon TL araç kiralama borcumuz var. 31 Mart’ı 1 Nisan’a bağlayan gece saat 03.57’de, saat 04.05’te faturalar, çekler kesilmiş. Bunların miktarı 1-2 milyon değil, 100 milyon TL’ye dayanıyor. Bunların da hepsini reddedeceğiz ve bunların da hepsiyle mahkemelik olacağız. Kamu yararını sonuna kadar savunacağız.

Bankamatik memuru, işe gelmeden maaş alanlar var. Bunları da tespit ettik. Yollarımızı ayırıyoruz ve kararlıyız. Başkan yardımcılarımızın hiçbiri makam aracı kullanmıyor. Kendi araçlarıyla işe geliyorlar. Belediyede havuz oluşturuldu. Belediye işi oluyorsa belediye aracını alıp işini görüp geliyorlar. Mütevazı yaşamımız devam edecek. Kiralık birçok aracı da bu hafta içerisinde iade edeceğiz. Bu konuda halkın bize verdiği görevi en iyi şekilde yapacağız.”

İŞTE İDDİA EDİLEN O USULSÜZLÜKLERDEN BİRİ HAKKINDA TUTULAN TUTANAK

Öte yandan, CHP’li Balaban’ın bahsettiği usulsüzlükler hakkında tutulan bir tutanak da ortaya çıktı. 3 çalışan tarafından imza altına alınan tutanakta şu ifadeler yer aldı:

“1 Nisan 2024 sabahı ofise geldiğimizde masalarımızın dağıtılmış olduğunu gördük. Kullandığımız ‘luca-net’ programında usulsüz işlemler yapılmış olduğunu tespit ettik. 31.03.2024 gecesinden 1 Nisan sabahına kadar işlemler yapılmış olduğunu gördük.

05.04.2024 tarihinde Yuntar Şarküteri stok programında usulsüzlükler tespit ettik. Usulsüzlüklerin 31 Mart sonrası yapıldığı görüldü. Barına bekçisi görevli arkadaşımızı arayarak, barınakta kendisinin olmadığı gündüz saatlerinde kameraların kırılarak malzemelerin götürüldüğünü söyledi.

Eski sorumlularımız tarafından işlem yapmaya zorlanıyoruz. Bu konularla ilgili bu tutanak imza altına alınmıştır.”

Kaynak: Manisa Kulis Haber