Referandum nedeni ile bu hafta başlaması gereken Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali 25 Nisan Salı günü başlıyor. Mesir Festivali bu yıl zengin programlarla kutlanacak. Sergiler açılacak, festival boyunca sokak sahne etkinliklerine tanık olacağız. Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı açılacak. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin konservatuarı Cumhuriyet Meydanı’nda konser ve dans gösterileri yapacak. Merkez Efendi, Hafsa Sultan mesire emeği geçenlerin ruhuna mevlid okunacak. Manisa yemekleri ve tatlılar yarışması, bisiklet şenliği ve 30 Nisan pazar günü de Sultan Camii’nin kubbelerinden her derde devam olan şifali mesir macunu saçılacak.

Mesir Festivali’nin tarihte başlamasının gerekçesi şöyledir:

Uygarlık beşiği Anadolu’nun en eski tarihi kentlerinden olan Manisa’da Mesir gelenği ile anlamlı bir yardımlaşma ve bayram havası hissedilir. Önceleri tedavi amaçlı kullanılan daha sonar ise gelenek haline gelen Mesir’in ortaya çıkışının tarihi bir öyküsü vardır. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’dayken hastalanır. Hastalığına care bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunla sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun her yıl Sultan Cami’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Bu tarihten itibaren de Manisa’da Mesir Şenlikleri başlamıştır.

MESİR MACUNU’NUN ÖZELLİKLERİ

Mesir macununun çok faydalı olduğu, hastalara şifa verdiği, bir efsane olarak Anadolu’da yayılmıştır. Genel özellikleri, beden ve ruh sağlığına şifa olması, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz. Ayrıca halk arasındaki inanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Nevruz günü en ağır hastalar bu macundan yerse iyi olacağı düşünülür. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.

MESİR MACUNU TERKİBİNDE KULLANILAN BAHARATLAR

Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, dari fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohunu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa out, karahalile.