Afganistan’da yasal olarak yasaklanmış olmasına rağmen gizlice sürdürülen “Bacha Bazi” geleneği, çocuk istismarının en acı örneklerinden biri olarak varlığını koruyor. Küçük yaşlardaki erkek çocuklar, kadın kıyafetleri giydirilerek düğünlerde ve özel eğlencelerde dans ettiriliyor; çoğu zaman cinsel istismar ve şiddetle karşı karşıya kalıyorlar. İnsan hakları örgütleri ve BM raporları, bu uygulamanın modern kölelik ve çocuk hakları ihlali olduğunu vurguluyor.
Küçük Çocuklar Hedefte
Bacha Bazi, Farsça’da “çocuk oyunu” anlamına geliyor. Özellikle yoksul ailelerin çocukları hedef alınıyor ve onları istismar riski yüksek ortamlara maruz bırakıyor. Çocukların kadın kıyafetleri giydirilerek eğlencelerde dans ettirilmesi, onları hem toplumsal hem de cinsel açıdan savunmasız hâle getiriyor.
Yasak Ama Sürmeye Devam Ediyor
Afgan yasaları, Bacha Bazi’yi açıkça suç sayıyor. Ancak yerel güç odaklarının koruması ve devlet otoritesinin zayıflığı, geleneğin tamamen engellenmesini önlüyor. İnsan hakları örgütleri, uygulamanın modern kölelik ve çocuk istismarının en ağır biçimlerinden biri olduğunu belirtiyor.
Uluslararası Tepki
Birleşmiş Milletler ve UNICEF raporlarına göre, Bacha Bazi Afganistan’daki en ciddi çocuk hakları ihlallerinden biri olarak kabul ediliyor. Uluslararası kamuoyu, hükümetten daha sert önlemler almasını talep ediyor; mağdur çocukların rehabilitasyonu ve korunması konusundaki eksiklikler ise büyük endişe yaratıyor.