Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen 5. OSB Yıldızları Araştırması Ödül Töreni, Ankara’da KOSGEB Başkanlık Binası Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, sanayiciler ve ödül alan firma temsilcileri katıldı. Törende yatırım, üretim ve istihdam alanlarında yürütülen çalışmalar ele alınırken, Bakan Kacır OSB’lerde hayata geçirilen yeni lojman modelinin kapsamının genişletileceğini açıkladı.
OSB’lerde şeffaf tahsis sistemi yoğun ilgi gördü
Bakan Kacır, her ayın ilk pazartesi günü OSB’lerdeki boş alanların çevrimiçi platform üzerinden yatırımcılara açılmasıyla büyük bir talep oluştuğunu belirtti. Son 13 ayda 191 OSB’de toplam 22 milyon metrekarelik bin 927 yatırım yeri için 5 bin 318 başvuru alındığını söyledi.
Ayrıca 59 OSB’de 36 milyon metrekarelik alan için bin 433 ön tahsis başvurusunun yapıldığını ifade etti.

Lojman uygulaması Manisa’dan tüm üretim şehirlerine yayılıyor
Kacır, OSB’lerde çalışan işçilerin barınma maliyetlerini azaltmak amacıyla hayata geçirilen lojman modelinin ilk örneğinin Manisa’da uygulandığını hatırlattı.
OSB içerisinde inşa edilen, mülkiyeti OSB’ye, kullanım hakkı ise bölgede faaliyet gösteren firmalara verilen bu lojmanlarda çalışanların şehir merkezlerindeki kira bedelinin üçte biri fiyatına konaklayacağını vurguladı.
Bakan Kacır, “Bu model önümüzdeki süreçte üretim üssü diğer şehirlerde de devreye alınacak" dedi.
Yüksek teknoloji yatırımlarında ivme
HIT-30 Programı kapsamında elektrikli araç, güneş hücresi ve biyoteknoloji alanlarında 4,5 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye kazandırılması için adımlar attıklarını belirten Kacır, Hamle Programı’nda desteklenen 69 yeni proje ile stratejik sektörlerde dışa bağımlılığın azaltılacağını söyledi.
Devam eden 224 yatırımın tamamlanmasıyla dış ticaret dengesine yılda 11,5 milyar dolar katkı sağlanacağı kaydedildi.
İstihdamı koruma programları sürüyor
Kacır, tekstil, hazır giyim, deri ve mobilya sektörlerinde istihdamını koruyan KOBİ’lere çalışan başına aylık 2 bin 500 lira destek sağlandığını hatırlatarak, “15 bin 225 KOBİ’de 416 bin kişinin istihdamı korundu, 22 bin 221 yeni istihdam oluşturuldu” dedi.
OSB’lerde büyüme devam ediyor
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ise OSB’lerin Türkiye’nin sanayi üretiminin yarısına yakınını gerçekleştirdiğini, 68 bin fabrikanın faaliyet gösterdiğini söyledi.
2024 yılında OSB firmalarının ciroları yüzde 2,2 artarak 1,5 trilyon lirayı, ihracatları ise yüzde 28 yükselerek 23,4 milyar doları aştı.
AR-GE harcamaları ise yüzde 82,9 artışla 14,4 milyar liraya çıkarak rekor kırdı.






