Yılın son Kabine toplantısında ekonomi başlığı altında değerlendirmeler yapılacak ve memur, emekli maaşlarına yapılacak artışın yanı sıra milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2024 yılı asgari ücreti de masaya yatırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine'ye Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları hakkında bilgi sunacak. 2024'te tek bir zam uygulanacak olmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Işıkhan, "Tüm parametreler iyi gidiyor. İkinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

2022 ve 2023 yıllarının aksine, 2024'te asgari ücrete tek bir zam yapılması planlanıyor. Hem Orta Vadeli Program'da hem de Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olarak belirlenmiş durumda. Bu çerçevede, asgari ücret zammında alt sınırın yüzde 40 olması bekleniyor. Refah payının eklenmesi durumunda ise zam oranının yüzde 50'lere kadar çıkabileceği konuşuluyor.

Asgari ücrete yapılacak zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar şu şekilde:

Yüzde 35'lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira

Yüzde 40'lık zamda 15 bin 962 lira

Yüzde 45'lik zamda 16 bin 532 lira

Çocuklar, kanser hastası çocuklar için koştu Çocuklar, kanser hastası çocuklar için koştu

Yüzde 50'lik zamda 17 bin 103 lira

Yüzde 55'lik zamda ise 17 bin 673 lira

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık'ta başladığı çalışmalar kapsamında henüz bir rakam açıklamamıştı. Komisyon, 31 Aralık'a kadar yeni asgari ücreti belirlemek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Kabine toplantısında ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik operasyonlar ile İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları da ele alınacak.

Kaynak: Özkan ÇELİK