Milyonlarca emekli, enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 37,57 zam alacağını öğrendi. Ancak asgari ücret ve memur maaşlarındaki yüzde 49'luk artışla karşılaştırıldığında belirli bir fark ortaya çıktı. Bu farkın kapatılması için çalışmalar başlatıldı.

Emeklilerin yaşam standartlarını korumak amacıyla alternatif planlar üzerinde çalışıldığı bildirildi. Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli aylığı için refah payı ve sabit bir artış olan seyyanen zam düşünülen formüller arasında yer alıyor iddiası gündemde.

İşte Masadaki Formüller

Geçmiş yıllarda olduğu gibi, tüm kesimlerin maaş zamlarında eşitlemeye gidilebileceği belirtildi. Bir önceki dönemde aradaki fark refah payıyla yüzde 25'e tamamlanmıştı, geçen yıl ise yüzde 30 zam oranı üzerinde eşitleme yapılmıştı.

İcra Memuru Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Olunur? İcra Memuru Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Olunur?

Bu yıl da aynı uygulama gerçekleşirse, 12 puanlık fark refah payı ile kapatılacak. Bu sayede emeklilerin zam oranı yüzde 49 olacak.

Ancak seyyanen zam uygulamasında ise maaşlara aynı miktarda Türk Lirası eklenecek. Fark, oran üzerinden değil, Türk Lirası miktarı üzerinden karşılanacak.

Seyyanen zamın özellikle kök emekli maaşı alanlar için bazı dezavantajları bulunuyor. Herkese aynı miktarda zam yapıldığında, düşük emekli maaşı alanlar belirlenen sınırın altında kalmaya devam edebilir.

Şu anki durumda en düşük emekli maaşı 10 bin liranın üzerinde olacak. Sınırın altındaki emekli maaşlarının da en düşük aylık maaşa eşitlenebileceği konuşuluyor.

Emekli maaş zamlarının netleşmesi için yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Meclis 16 Ocak'a kadar kapalı olacak ancak düzenleme yasalaştıktan sonra emeklilere maaş farkı ödenebilir.

Düzenleme, önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda ele alınma gerekiyor. Meclis'ten geçtikten sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından geçecek ve son olarak Resmi Gazete'de yayınlanarak resmen uygulamaya girecek.

Bu süreç göz önüne alındığında, emekli maaş düzenlemesinin şubat ayına kadar uzayabileceği belirtiliyor. Bu durumda, emekliler ocak ayında sadece enflasyon zammını alacak. Refah payı veya diğer seçenekler şubat maaşlarına yansıyacak.

Editör: Nuray Bozkurt