Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 bütçesi görüşmelerinde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Soma Termik Santrali’nin özelleştirildikten sonra yıllık bakımların yapılmadığını söyleyerek yetkili sendikanın termik santral yönetimini defalarca uyardığını fakat uyarıların dikkate alınmadığını öne sürdü. 

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi olan CHP’li Bakırlıoğlu, Soma’nın risk altında olduğunu belirterek, ilçede yeni bir facianın yaşanabileceğini söyledi. Bakırlıoğlu yaptığı konuşmada, "Önce rant, sonra çevre, sonra insan; Önce üretim gerisi önemli değil. Eğer hakikaten de önceliğiniz önce insan olmuş olsaydı, Soma maden faciası yaşanmazdı, 301 madencimizi o elim faciada yitirmezdik. Eğer hakikaten de sloganınız önce insan olsaydı, Soma maden faciasının yaşandığı bir ülkede Amasra maden faciası yaşanmazdı. Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olsaydı, bu çevre felaketleri yaşanmazdı. Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olsaydı, Soma Termik Santrali- Soma Termik Santralinin bacasından bu dumanlar çıkmazdı.” dedi.

ÖZELLEŞTİRİLEN TERMİK SANTRALLERDE BAKIM YOK

Termik santrallerde bakım yapılmadığı iddiasını ortaya atan CHP’li Bakırloğlu, “Bildiğiniz gibi özelleştirilen 13 tane termik santral var. Bunların çevreye uyumlarıyla alakalı 2020 yılına kadar süre verilmişti ve bunlardan 6 tanesi bunu gerçekleştirmediği için kapatılmıştı. Faaliyetlerin devamına olanak sağlayan yasa Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti. Sonra, Soma Termik Santrali de bunlardan bir tanesi fakat daha sonra geçici izin belgesiyle 2027 yılına kadar çalışmalarının önü açıldı. Şu ana kadar Soma'da termik santralde baca gazı arıtma filtresi çalışması yapılmadı, yatırım yapılmadı ve 2027 yılına kadar da yapılmayacak. Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olmuş olsaydı Soma'da 1981 yılından bugüne kadar 39 bin insanın ölümüne sebebiyet veren bu termik santralin bu şekilde çalışmasına müsaade etmezdiniz.” şeklinde konuştu.

“İŞÇİLER RİSK ALTINDA”

Soma’da termik santralde alarmların çaldığını söyleyen Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Soma'da özelleştirmeden önce her yıl yapılan rutin bakımlar özelleştirme sonrasında bugüne kadar yapılmış değil. Çok ciddi iş güvenliği sorunları var, çeşitli yangınlar çıkıyor orada. Burada yetkili sendika devamlı işverene mektuplar yazıyor, işverene uyarılarda bulunuyor. Ben size oradan bir paragraf okuyayım: "Çalışma sahasında yoğun su birikintisi, çamur, şlamp, kül ve toz küçük büyük iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır. Özellikle son dönemde kömür hazırlama servisi istasyonlarındaki aşırı tozlu kömürden kaynaklı 8/9/2023 tarihinde 8/16 vardiyasında tozların alev alması neticesinde yangın meydana gelmiş ve tecrübeli bir personelin havalandırma yolu açmasıyla oluşan gazın etkisi azaltılmış ve yangına müdahale eden personelin olası zehirlenmesinin önüne geçilmiştir." diyor. Yani, buna benzer yangınların sayısı artmaya başladı, hiçbir yatırım yapılmıyor ve yapılmayacak çünkü buradaki öncelik üretim, ne olursa olsun üretim.” ifadelerine yer verdi.

CHP’den flaş karar! MYK toplantısı Soma’da yapılacak! CHP’den flaş karar! MYK toplantısı Soma’da yapılacak!

ENERJİ BAKANLIĞINI UYARDI

Enerji Bakanlığı’nı Soma’daki termik santral ile ilgili uyaran Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Termik santral Soma'nın hemen yanında, ve çok önemli bir riski barındırıyor, Herkes çok tedirgin, çok büyük bir patlama olabileceği endişesi var. Burada çok büyük bir kaza yaşanabilir. Şimdiden önlem alınmasını söylüyorum, uyarıyorum buradan.” 

Kaynak: Özkan Çelik