MANİSA Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi, Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan kıyafetleri modern hayata uyarlayarak Manisalıların beğenisine sundu. Merkezde giyim üzerine eğitim gören hanımların Osmanlı dönemine ait kıyafetleri ‘Geçmişten Günümüze Esintiler' adlı sergi ile Manisalıların beğenisine sunduğu ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'in de büyük katkı sağladığı bu etkinliğe katılmayı çok istedim. Ama Manisamızı yakından ilgilendiren diğer programlara katıldığım için fırsatım olmadı. Büyükşehir Belediyesi Kültür Sitesi Fuaye Salonu'nda gerçekleşen serginin açılışına Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Milli Eğitim İl Müdürü Recep Dernekbaş, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Hasan Hüseyin Kocaoğlu, eğitmenler, kıyafet ve takıları tasarlayan hanımlar katılmış.
ŞEHZADELER DÖNEMİNİ YAŞATTILAR
Sergide, hanımların geçmişte giydiği 15 kıyafet günümüze harmanlanarak aktarılmış. Osmanlı döneminin önemli izlerini taşıyan, ‘Şehzadeler Şehri' olarak da anılan Manisa'da gerçekleşen bu etkinlik gerçekten görülmeye değerdi. Sergide çekilen görüntüleri izledim, gerçekten mükemmeldi. İnsan adeta zamanda yolculuk yapıyor. Hanımların maharetleri ortaya çıkmış. Kumaşından takısına kadar her şey en ince noktasına kadar düşünülmüş. Kıyafetlerin tasarımlarında yüzde 60 oranında tarihi Manisa bezinden faydalanılmış. Diğer takı ve objeler de tarihin derinliklerine uygun şekilde kıyafetlerle bütünleşmiş. Osmanlı döneminin izlerini taşıyan ve günümüz modernliği ile sentezlenen bu eserler o yıllarda gerçekleştirilen törenlerde kullanılmış. Kıyafetlerde lale ve karanfil motifleri yer alıyor. Bilgisayar üzerinden grafik çalışmalar sonucu hazırlanmış ürünler daha sonra nakış formatına çevrilerek dokuma işlemi gerçekleştirilmiş. Vatandaşların elbiselere olan ilgisi de oldukça yoğun olmuş.
"ESERLERİN HER BİRİ BİRBİRİNDEN DEĞERLİ"
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de Manisa'da ve Şehzadeler'de eğitime her zaman önem verdiklerini söyleyerek, "Kadınlarımız birbirinden değerli eserler üretiyor. Biz bugün Manisa'da bu sergiyi açabiliyorsak, bu vatanımız için şahadete koşan aziz şehitlerimiz sayesindedir. Halk Eğitim Merkezimizle birlikte ortak çalışmalar yürüttük. Hangi işi yapıyorsak o işin en iyisini biz yapmalıyız" açıklamasında bulunmuş. Başkan Çelik her zaman emeğe dayalı çalışmalara destek verir, sanatı, sporu sever. Çok farklı bir yapısı var, duyarlıdır. Hele Şehzadeler'i yaşatacak, anlatacak, tanıtacak her türlü faaliyete kapısı sonuna kadar açıktır.
ŞEHZADELER ŞEHRİNİ BÜTÜN DÜNYAYA TANITACAK
Şehzadeler ilçesinde turizmin gelişmesi gerektiğini ifade eden Kaymakam İsmail Çorumluoğlu da, yaptığı konuşmasında, "Manisa'nın, Şehzadeler'in geçmişini canlandırmak istiyoruz. Turizm bir şekilde canlanacak. Buraya gelen her turiste bir şeyler satmalıyız. Şehzadeler Şehrini bütün dünyaya tanıtacağız" derken, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Hasan Hüseyin Kocaoğlu da, "Ağustos 2014 yılında kurulan ve Kasım 2014'de ilk kurslarını açmaya başlayan Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi artık bugün kurulum aşamasındaki bir kurum olmaktan çıkarak olgunluk meyvelerini bizlerle paylaşıyor. Ayda ortalama 80 kurs açmak üzere yılda ortalama 900 kurs açıyoruz. Sahada aktif 175 kurs yürüten ve yaklaşık 150 eğitici ve personelle 4 bin kişiye aynı anda hizmet ulaştırabilen bir kurum haline geldik. Bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz" açıklamasında bulunmuş. Bu çok önemli bir başarı bence. Yılda ortalama 900 kurs, eşine az rastlanır.
Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bu el sanatlarını canlandıran, emek veren ve halkla buluşturan herkesi tebrik ederim. Değerlerimizi korumalıyız.