Koca çınardan bir yaprak daha düştü; Adalet Partisi ve ANAP'tan iki dönem belediye başkanlığı yapan Ertuğrul Dayıoğlu'nu kaybettik. Adalet Partisinin gençlik kollarından yetişen Dayıoğlu çalışkanlığı, dürüstlüğü, hakşinaslığı, Manisa'nın imarına yaptığı katkılar kadar sevimli kişiliği ve nüktedanlığıyla da ün yapmıştı. Artık onun hoş sohbetlerinden, esprilerinden, taşı gediğine koyan nüktelerinden mahrum kalacağız. O, Osman Kibar'dan sonra halk adamı, güler yüzlü, nüktedan belediye başkanlarının modelinin temsilcisiydi. Allah mekanını cennet eylesin.
Artık Manisa Belediye başkanlarının devamı gelmeyecek, ya ilçe belediye başkanı gelecek, ya da Büyükşehir. Geride kalanlara Allah sağlıklı ömürler versin. Kim kaldı geriye? Ersan Atılgan, Zafer Ünal, Adil Aygül ve Bülent Kar; hepsi de koca çınarın gölgesinde yetiştiler. Bülent kardeşimiz kendine başka ağaçların altında yer bulduysa da aslı, nesli bellidir ve o da merkez sağ dediğimiz DP-AP-DYP-ANAP çizgisinin, bu koca çınarın gölgesinde büyümüştür.
Rahmet ve Rahmana kavuşan Bahtiyar Tosunbaş ve Mustafa Çapra'yı da rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Bugün Manisa yarım yüzyıl öncesinin mütevazı bir tarım kentinden, büyümüş, gelişmiş, Avrupa'nın en iyi yatırım yeri seçilmiş, ticaret, endüstri ve teknoloji merkezi haline dönüşmüş bir büyükşehir ise işte bunda koca çınarın gölgesinde yetişmiş belediye başkanlarımızın büyük payı vardır. Çok partili siyasi hayata geçişimizden bu yana Manisa belediyesi hep demokratların, merkez sağ çizgideki belediye başkanlarının yönetimindedir. Hiçbir dönemde CHP'ye yar olmamıştır, darbe dönemleri hariç hep bu gelenek sürmüştür. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün de her ne kadar koca çınarın gölgesinde yetişmemişse bile hizmet anlayışı merkez sağ ile bire bir örtüşmektedir. Bu nedenledir ki; gelenekle moderniteyi birleştirebilmiş, kültürünü, tarihini, özgün yapısını koruyabilmiş, o nispette de gelişmiş nadir kentlerimizdendir Manisa.
Sadece Belediye başkanlarımız, yerel yönetimlerimiz mi? Manisa'da meslek odalarımız, sivil toplum örgütlerimizde de hep merkez sağın damgası vardır. Esnaf odalarından, ziraat odasına, Kızılay'ından, Türk Kadınlar Konseyine, Yardım Sevenlerine, hatta akademik odalara, barolara kadar koca çınarın gölgesinde yetişmiş yöneticilerin izi vardır. Bu 46'dan beri böyle sürmüş, Manisa hep merkez sağın kalesi olagelmiştir. Hal böyleyken, merkez sağın temsilcisi DP'nin, bu koca çınarın1 Kasım seçimlerinde oy kullanan 1 milyon dolayındaki seçmenden aldığı 2821 oyu nasıl izah edeceksiniz? Şehzadeler'de sadece 186 ve Yunus Emre'deki 217 oyu nasıl izah edeceksiniz? Toplasanız bu oylar bir mahalle muhtarı bile seçmez. Peki nereye gitti bu insanlar, nedendir bu düşüş?
Nedeni bellidir… Hem yerelde hem de genel merkezde yönetim boşluğu, lider eksikliği vardır. Geçen Cuma, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal Manisa'mızı ziyaret etmiş 3-4 ilçe başkanı ve 40-50 kişiyle il merkezinde toplantı yapmıştır. Basına verdiği demeç "DP Genel Başkanından Birlik Çağrısı" başlığıyla gazetemiz sütunlarına da yansımıştır. Uysal demecinde özetle DP'nin yeniden güçlendirilmesi gerektiğini de söylemiştir. Sayın Uysal söyleme makamında değil gereğini yapma makamındadır. Başında bulunduğu partiyi dört yılda 0 noktasına indirgemiştir. Peki nasıl güçlendirilecektir DP?
Bu toplantı için sevgili kardeşim İl Başkanı Ahmet Çelik nezaket göstermiş SMS ile bildirmiştir, ama partinin birçok eski tüfeklerinin genel başkanın ziyaretinden haberi bile olmamıştır. Sayın genel Başkan Manisa'ya gelmiş hoş gelmiş, sefalar getirmiş. Acaba önceki gün kaybettiğimiz merhum Ertuğrul Dayıoğlu'nu hasta yatağında son bir defa görmek istemiş midir? Saygıdeğer eşi, partisinin kadın kolu başkanı, il yönetim kurulu üyesi, milletvekili adayı Hesna Dayıoğlu'na moral desteği vermek aklına gelmiş midir? Manisa'da yerleşik eski bakan ve milletvekilleri Rıza Akçalı, Ümit Canuyar, Halil Yurtseven ve Faruk Saydam'ı ziyaret etmiş ya da arayıp, sormuş mudur? Keza belediye başkanları, Ersan Atılgan, Zafer Ünal, Adil Aygül'ün gönlünü almış mıdır? Eski il, ilçe başkanları, halen partinin üyesi olan meslek kuruluşları ve STK başkanları hatırlanmış mıdır?
Geçen hafta kaybettiğimiz DYP Salihli teşkilatı kurucusu ve eski ilçe başkanı Mehmet Duran'ın cenazesine katılan bir dostum, Poyrazdamları eski belediye başkanı Eşref Turgut'un isyanını nakletti. Merhum Duran'ın cenazesinde DP'nin ve genel başkanın çelengi bile bulunmadığı gibi kadirşinas dostları dışında ne il ne de ilçe başkanları hazır bulunmamışlar. Böyle mi güçlenecektir merkez sağ? Evet merkez sağ güçlenmelidir, Türkiye'nin geleceği için bu şarttır ama bu kadrolarla değil.
Baba dostu, sevgili ağabeyim, efsane başkan Ertuğrul Dayıoğlu'nun vefatı bir kez daha koca çınarın düşürüldüğü durumu yazmama vesile oldu. Allah gani gani rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm Manisalılara sabır ve başsağlığı dilerim. Kalın sağlıcakla.