Geçen hafta Çeşme tatili mi yarıda kesip sık sık Manisa ‘ya geldim. Manisa’dan ve Manisa gündeminden uzak kalamıyorum . Geçtiğimiz Perşembe günü de Manisa’daydım. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Kamu İhale Kurumu tarafından ihalesi iptal edilen dünyaca ünlü mimar Emre Arolat tarafından çizilen Eski Garaj projesinin tanıtım toplantısına katıldım. Mimar Emre Arolat’ın akıcı üslubu ile bu projenin sadece belediye binasından ibaret olmadığını çok net anladım. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya’da bu projede yer alan belediye binasının projenin sadece yüzde 20’sine tekabül ettiğini söyleyerek son noktayı koydu. Proje önümüzdeki günlerde tekrar ihaleye çıkacak. Bu sürenin uzaması sonucu yine Manisa kaybetti. Yıllardır Manisa’da gazetecilik yapıyorum. Manisa’ya bir tek çivi çakana kim olursa olsun Allah razı olsun derim. Ancak bu proje 2016’da tanıtıldığında Manisa’nın kronik sorunu da hemen ortaya çıktı. Kronik sorun diyorum çünkü kim Manisa için birşeyler yapmaya çalışsa hemen ortaya istemezükçüler çıkıyor. Cengiz başkan büyük projelerin başkanı bakınız örnek Kentpark, Irlamaz Vadisi, yıllardır atıl kalan şu anda yapımı devam eden Sümerpark, Öğretmenevi kavşağı , ilçelerde kavşak projeleri “Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz” lafı o kadar doğrudur ki….Peki bu istemezükçüler neler dedi. Cengiz başkan kendine saray yaptırıyor.411 milyona belediye binası mı olurmuş. Bu projenin zaten Türkiye’de bir örneği yok, ben yurtdışında o kadar memleket gezdim böylesini hiçbir yerde görmedim. Cengiz Başkan zaten müteahhit , inşaatçı , metrekare üzerinden inşaat maliyetini ezbere çıkarır, para konusunda ne kadar titiz olduğunu tanıyan herkes de bilir. Geçtiğimiz yıl bütçeyi en iyi kullanan belediye başkanı olarak zirvede yer aldı. Muhtemelen bu sene de öyle olacak. Herkes  şundan emin olsun büyük başkan kendi şahsi parasını  kolay harcayabilir. Ancak iş belediyeye gelince tek kuruşu bile zayi etmez.

 Yukarıda da yazdığım gibi bu projede belediye hizmet binası sadece projenin yüzde 20 ‘si geride kalan yüzde 80’de neler var bakalım.

*Seminer, toplantı  ve sunum salonları

*Kültür Merkezi  içinde  6 adet salon

  Büyük salon 1184 kişilik

  Tiyatro Salonu 535 kişilik Emre Arolat der ki bu salonlar ses tekniği ve akustik olarak İngiltere ‘de ki salonlardan daha iyi olacak.

 Çok amaçlı salon 2 adet

Sinema Salonu 2 adet

*Kütüphane

*Çocuk kütüphanesi

*Kent Müzesi

*Kent Bostanı

*Kent Sanat Galerisi

*Ticaret Birimleri Alışveriş Merkezi

*Spor Merkezi

*900 Tezgahlık üstü açılır kapanır modern pazaryeri

*Çocuk oyun alanı

*1541 araçlık kapalı otopark

 *Kent Korusu

 *Protokol Meydanı ve konser alanı

*Hizmet Binası

24 saat yaşayan şehir Manisa’yı yaratmak için gece gündüz çalışan Cengiz Başkan bu projeyle birlikte Manisa’yı uçuracaktır. Belediye’de işiniz mi var? Bu kompleks bittiğinde sabahtan gece yarılarına kadar genç , çoluk çocuk ,yaşlı her yaşta insan burada vakit geçirecek alışveriş yapacak ,restoranda oturacak, çocuğunu eğlendirecek, sinemaya konsere gidecek, Pazar alışverişini yapacak, arabasını rahatlıkla park edecek, çim ve yeşil alanlarda istediği gibi vakit geçirecek.

Şimdi bir kapalı otopark 25-30 milyona yapılıyorsa bu komplekse biçilen fiyat bence çok normal gelelim KİK ihaleyi neden iptal etmiş. Bir eşi benzeri olmayan projeyi güçlü ve bu işi kotaracak bir firma yapmalı bu nedenle iş makineleri kiralık olmamalı ve firmanın kendi malı olmalı demiş şartname de belediye , KİK ‘de bunu haksız rekabete sokarak iptal etmiş. Tekrar ihaleye çıkılacak ve süreç uzayacak.Şimdi soruyorum sizin bir arsanız ya da tek katlı bir eviniz var müteahhide vereceksiniz ince eleyip sık dokumaz mısınız? İşte bütün sorun bu yine soruyorum kim kaybetti ? Tabi ki yine Manisa kaybetti.