7 Haziran'da sandıktan çıkan ‘Milli İrade' isteğinin gereğini yapmak için kolları sıvayan AK Parti ve CHP'nin Koalisyon Hükümeti'ni oluşturmak üzere kurdukları heyetlerin çalışmaları Pazartesi akşamı sona ermişti. Bu görüşmeler sonrası gözler iki lider Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu'na çevrilmişken, Başkent'te aslı astarı belli olmayan haberler de yayılmaya başlamıştı. Neye inanacağımızı şaşırdığımız bu günlerde CHP Sözcüsü Haluk Koç, gazetelerde çıkan iki haberi dün yalanlarken, görüşmelerin havasıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.
AK PARTİ-CHP Mİ?
CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Görüşmeler Pazartesi akşamı geç saatlerde sonuçlandı. O masada bir samimiyet sergilenmiştir. Ben huzurunuzda AK Parti Heyeti'ne teşekkür etmek istiyorum. Dış Politika, Milli Eğitim gibi alt başlıklar masada görüşüldü. Samimiydi, açıktı. CHP olarak iki parti arasında önemli farklılıklara rağmen uzlaşmacı tutum sergiledik. Türkiye'nin bu süreçte geniş profilli bir hükümete sahip olması için çaba içerisindeyiz. AK Parti iç siyasi değerlendirmesini ne zaman tamamlarsa görüşmeye hazırız" diyordu. CHP Sözcüsü Koç'un açıklamalarına bakınca AK Parti-CHP koalisyonunda bir hükümet kurulması olasılığını yüksek görüyorsunuz.
AK PARTİ-MHP Mİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile iki kez görüşme yaptığını doğruladı. Bakan Çelik, "Bir buçuk saati aşkın süre içinde ikili bir değerlendirme yaptık. Bu, koalisyon görüşmesi değil. CHP ile koalisyon görüşmelerinin sonucu MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile konuşuruz. ‘Azınlık Hükümeti' seçeneği konusunda MHP ile bir değerlendirme yapmadık" dedi. Bakan Çelik hafta içinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, "Başbakan kurmak istiyor, ama Sayın Cumhurbaşkanı buna müsaade etmiyor" açıklamasına takılmış, koalisyon görüşmelerinin sürdüğü ortamda böyle değerlendirmeler yapmasının yanlış olduğuna değindi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in açıklamalarına baktığımızda CHP ile kurulacak muhtemel bir koalisyona sıcak yaklaşmadığı anlaşılıyor. Sayın Bakan'ın, CHP ile koalisyon görüşmeleri sürerken MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'la iki defa görüşmesi, ne kadar "Koalisyon için görüşmedik" dese de, zamanlama açısından inandırıcı gelmiyor.
Eskilerin söylediği bir deyim var; "Bayram değil, seyran değil, eniştem beni niye öptü?"