Bana sürpriz yaparak Adnan Menderes Havalimanı’ndan Hamburg Havalimanı’na kazasız belasız getiren Mehmet Geyik, Almanya gezimizin ikinci gününde beni kaldığım otelden almaya geldi. Dinlenmiş olarak karşıma çıkan Mehmet ile Hamburg şehrini turlamaya başladık.

Üstadım Yavuz Donat’ı dinleyerek Almanya’nın deniz ticareti açısından kalbi olan Hamburg Limanı’nı geziyoruz. Hava güzel, güneş var… 20 dereceyi geçen bir  hava sıcaklığını görenler kendilerini sahile atmış durumda.

Hamburg, Almanya’nın Berlin’den sonra en büyük şehri. Avrupa Birliği’nin 9. şehri olma özelliğine sahip. Hamburg metropolitan bölgesinin toplam nüfusu ise 5 milyon kişi civarında. Bu şehirde nüfusun yüzde 10’u da Türk. Hamburg limanı dünyanın gelişmiş 10 limanından biri.

Federal Almanya Cumhuriyeti’nin en önemli şehri kabul edilen Hamburg aynı zamanda eyalet sistemi ile yönetiliyor. Bu yörenin gelişmişlik düzeyini Londra, Newyork, Tokyo gibi şehirlerle mukayese ettiğimizde gerek altyapı gerekse üstyapı alanında bu şehirlerden daha teknik bir yapıya sahip. Hamburg’un en önemli özelliği Almanya’yı Atlas Okyanusu’na bağlayacak bir noktada yer alması. Bu yüzden deniz ticareti bakımından Hamburg sadece Almanya’nın değil dünyanın en önemli şehirleri arasında yer alıyor. Hamburg Limanı’nı gezerken önemini daha iyi anlıyoruz.

Mehmet Geyik dostum da Elbistanlı. 40 yıldır Almanya’da yaşıyor. Çeşitli ticaret alanlarında çalıştıktan sonra kuyumculuk alanında faaliyet göstermeye başlamış. 40 yıllık çalışmanın yarattığı birikimlerinin büyük kısmını, Türkiye’de inşaat sektöründe yatırım yaparak sürdürüyor. Kuşadası Davutlar ve Güzelçamlık’ta villalar yapıyor. Sık sık Kuşadası’ndaki yatırımlarını takip ediyor.

Mehmet Geyik’in anne ve babası da Güzelçamlık’ta oturuyor. Her yaz ailesi ile birlikte 1 ay ay tatilini Güzelçamlık’ta geçiriyor. Bu yaz bayram sonrası gelecek. Ailesine düşkün bir aile reisi. Sosyal yaşamına özen gösteriyor. “Tatilde görüşürüz” dedim. Bana ders verecek bir cevap verdi: “Tatil sürecinde zamanımı aileme ve çocuklarıma ayırıyorum.”

Mehmet Geyik ile limanın çevresindeki bir kafeye oturduk, güzel havanın tadını çıkarıyoruz. Böyle güzel günler Hamburg’da az bulunurmuş, kışları oldukça soğuk geçiyormuş. 35 yıl önce Aydın Besen ile Köln’de bunu yaşamıştık.

 Mehmet Geyik ve Musa Özer sporu seviyor. Musa Özer fırsat buldukça Hamburg gölünün kenarında 10 kilometrelik yürüyüş yaptığını ifade etti. Musa Özer Beşiktaşlı. Mehmet Geyik de benim gibi Galatasaraylı. Musa’ya, “Merak etme. Beşiktaş bu yıl şampiyon olacak” dedim. Her iki dostum Inter Hamburg’da futbol takımının yöneticisi. Mehmet Geyik Başkan. Her iki dostumun futbol düşkünlüğünü ve Hamburg takımının durumunu yarın yazacağım.