Tatil sezonunun yavaş yavaş açılmasıyla birlikte vatandaşlar, seyahat rotalarını oluşturmaya başladı. Ancak ülkemizde yaşanan enflasyon sebebiyle ulaşım, konaklama ve yeme içme maliyetleri oldukça yükseldi. Dolayısıyla yurt dışında tatil yapmak, yurt içinde tatil yapmaktan daha avantajlı bir hal aldı. 2024 yılında Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeleri listeledik!

Vizesiz Gidilen Ülkeler 2024

Türkiye’den vize istemeyen ülkeler, en çok tercih edilenlerine göre aşağıda yer almaktadır:

  • Bosna- Hersek
  • Arjantin
  • Japonya
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  • Yunan Adaları
  • Karadağ
  • Panama
  • Peru
  • Tayland
  • Güney Kore

Öneri: Yaz Tatilini Komşu Ülkede Değerlendirmek İsteyenlere Müjde! Vizesiz Yunan Adaları Hangileri? Kapıda Vize Nasıl Alınır?

1. Bosna- Hersek

Vizesiz Gidilen Ulkeler 1

Balkan turu vizesiz seyahatler kapsamında en çok araştırılan bölgelerden biridir. Bu kapsamda ise Bosna- Hersek, vatandaşın en sık ziyaret ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. Vize istemeyen ülkeler arasında yer alan Bosna- Hersek, Avrupa’da bulunan Balkan ülkelerinden biridir.

Her ne kadar yaşadığı soykırımla ve savaş anılarıyla bilinse de yemyeşil doğası ve tarihi yapılarıyla gezilmeye değer bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki Bosna- Hersek’te görülmeye değer yerler nerelerdir?

Öncelikle Bosna- Hersek’in başkenti olan Saraybosna karşımıza çıkmaktadır. Tarihi yapısı ve mimarisi ile misafirlerini büyüleyen Saraybosna; Latin Köprüsü, Gazi Hüsrev Bey Camii, İsa’nın Kutsal Kalbi Katedrali, doğal Ilıca bölgesi ve Kovaci Şehitliği ile öne çıkmaktadır.

Ayrıca tarihi Mostar Köprüsü ve Baş Çarşı, Bosna- Hersek ziyaretçilerini adeta büyülemektedir. Cevabi Kebabı ve Boşnak Böreği de Bosna- Hersek seyahatinde mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında yer almaktadır.

2. Arjantin

Vizesiz Gidilen Ulkeler 2

 Vizesiz girilen ülkelerden bir diğeri ise Arjantin’dir. Güney Amerika kıtasında yer alan Arjantin, bünyesinde barındırdığı çöller ve yemyeşil ormanlarıyla son derece farklı bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır.

Coğrafyasının yanı sıra Arjantin, dünyanın çoğu yerinden gelen kültüre, el sanatlarına ve görülmeye değer mimari yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Peki Arjantin’de görülmesi gereken yerler nerelerdir?

Iguazu Şelalesi Arjantin’in doğal alanları arasında en popüler olanıdır. Oldukça görkemli yapısıyla Arjantin ve Brezilya sınırında yer alan bu şelale, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmaktadır.

Arjantin’de bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir başka doğal güzellik ise   Perito Moreno Buzulu’dur. Görülmeye değer manzarasıyla ziyaretçilerine görsel bir şölen yaşatan bu alan, birçok konaklama imkanı da sunmaktadır.

Arjantin’de deniz tatili yapmak isteyenlerin tercihi ise Mar del Plata plajları olarak karşımıza çıkmaktadır. İncecik kumu ve turkuaz deniziyle misafirlerini ağırlayan bu şehir, Arjantin ziyaretinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Ayrıca Manul Fangie Müzesi ve Tarihi Cordoba Katedrali de Arjantin’nin tarihini öğrenmek isteyenler açısından oldukça önemlidir.

3. Japonya

Vizesiz Gidilen Ulkeler 3

Mauro Icardi ve Wanda Nara Barıştı Mı? Icardi Paylaştı Mauro Icardi ve Wanda Nara Barıştı Mı? Icardi Paylaştı

Vizesiz gidilen ülkeler 2024 kapsamında karşımıza çıkan bir diğer ülke Japonya’dır. 2022 yılında giriş vizesini kaldıran Japonya, 90 gün ülkeyi gezme imkanı sunmaktadır. Peki vizesiz gezilecek ülkeler arasında yer alan Japonya’nın görülmeye değer yerleri nerelerdir?

Büyük şehir yaşantısının yanı sıra Japonya, öğrenilmesi gereken önemli bir tarihi yapıya ve birçok doğal güzelliğe sahiptir. Bu kapsamda ilk olarak Fushimi Inari Tapınağı karşımıza çıkmaktadır. Kyoto şehrinde yer alan bu yapı, bir Şinto tapınağıdır ve tarihi tam olarak bilinmese de 700’lü yıllara kadar dayanmaktadır.

Ülkenin görülmeye değer bir diğer tarihi mekanı ise Hiroshima Barış Anıtı Parkı ve Müzesi’dir. Bu yapı Honshu adasında yer alan Hiroşima’da bulunmaktadır. Dünya tarihindeki ilk nükleer saldırıya maruz kalan şehir olan Hiroşima, Japonya’nın gezilecek yerleri arasında özellik arz etmektedir.

Tarihi yapısının yanı sıra Japonya, doğal güzellikleriyle de oldukça dikkat çekmektedir. Bu kapsamda ülkede Arashiyama Bambu Ormanı, Saiho-ji Gizli Bahçesi, Jigokudani Kar Maymunu Parkı ve Kinkaku-ji Tapınağı oldukça popülerdir.

4. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Vizesiz Gidilen Ulkeler 4

Vizesiz gidilen yerler arasında bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ne kadar bizim topraklarımız olsa da görülmeye değer ülkelerden biridir. Türk tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Bu kapsamda Girne Kalesi, Selimiye Camii, Bellapais Manastırı, Salamis Antik Kenti ve Othello Kalesi özellikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Sıcak iklimi ve masmavi deniziyle dikkat çeken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bahar aylarında yapılacak deniz tatili açısından sıkça tercih edilmektedir. Ayrıca Kıbırs, en ucuz vizesiz ülkeler içerisinde bulunmaktadır.

5. Yunan Adaları

Vizesiz Gidilen Ulkeler 5

Vatandaşın aklına takılan bir soruyla devam edelim: Yunan adaları vizesiz mi? Yunan adaları vizesiz değildir. Ancak 2024 yılı itibarıyla kapıda vize uygulamasını başlatmıştır. Dolayısıyla vizesiz gidilen ülkeler 2024 kapsamında yer almaktadır.

Özellikle yaz aylarında oldukça fazla turist çeken Yunan Adaları; masmavi denizi, tarihi yapısı ve Türkiye’nin Ege kıyılarındaymış hissi veren atmosferiyle ülkemiz için de oldukça popülerdir. Türkiye’den deniz yoluyla ulaşım sağlanan ve kapıda vize uygulamasına dahil Yunan Adaları ise aşağıda yer almaktadır:

  • Sakız Adası
  • Midilli Adası
  • Sisam Adası
  • Patmos Adası
  • Leros Adası
  • Kalimnos Adası
  • Kos Adası
  • Simi Adası
  • Rodos Adası
  • Meis Adası

6. Karadağ

Vizesiz Gidilen Ulkeler 6

Avrupa vizesiz ülkeleri arasında yer alan Karadağ, Balkanlar’ın en çok ziyaretçi alan bir diğer ülkesidir. Tertemiz doğal atmosferiyle dikkat çeken Karadağ, hem tarih hem de deniz turizmi açısından oldukça popülerdir.

Karadağ’a gezmeye giden vatandaşlar ülkenin özellikle kıyı şeridini tercih etmektedir. Çünkü Karadağ’ın baş tacı sayılacak Kotor Körfezi, burada yer almaktadır.

Karadağ’ın başlıca turizm noktaları ise Budva, Tivat, Lovcen, Herceg Novi, Bar ve Podgorica olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda Budva Old Town, ülkenin en güzel plajlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Tivat ise eğlenmeyi seven vatandaşların en uğrak noktası olarak bilinmektedir. Şehre yapılan marinadan dolayı, Karadağ’ın en gelişmiş yerlerinden biri olan Tivat, bu sebeple oldukça dikkat çekmektedir.

Our Lady of the Rocks, Tara Bridge, Porto Montenegro ve Castle Of San Giovanni ise ülkenin başlıca tarihi alanları arasında yer almaktadır.

7. Panama

Vizesiz Gidilen Ulkeler 7

Vizesiz gidilen ülkeler 2024 kapsamında karşımıza çıkan bir diğer lokasyon ise Panama’dır. Kuzey Amerika’da bulunan ve özellikle içerisinde yer alana adalarıyla dikkat çeken bu ülke, deniz turizmi açısından oldukça dikkat çekmektedir.

Ancak Panama doğal güzellikleri ve adaları dışında birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bu sebeple Panama’ya tatile giden vatandaşlar hem deniz tatili yapmakta hem de ülkenin tarihini keşfetmektedir.

Panama Viejo, Panama Canal Museum, Biomuseo ve Fort San Lorenzo ise ülkenin görülmeye değer tarihi mekanları arasında yer almaktadır.

8. Peru

Vizesiz Gidilen Ulkeler 8

Yeşil pasaport ile vizesiz gidilen ülkeler arasında yer alan Peru, Güney Amerika sınırları içerisinde bulunmaktadır. Gezilmesi ve görülmesi gereken yerler açısından oldukça zengin olan Peru, aynı zamanda Büyük Okyanus’a sınırdır.

Bu sebeple Peru’da tatil yapan vatandaşlar hem okyanus suyunda yüzmenin tadını çıkartmakta hem de ülkenin tarihi noktalarını gezme şansı yakalamaktadır. Peki Peru’nun görülmesi gereken yerleri nerelerdir?

Bu kapsamda karşımıza çıkan ilk lokasyon Machu Picchu’dur. Dünyanın en ünlü ve oldukça önemli arkeolojik sit alanlarından biri olan Machu Picchu, eski bir İnka yerleşimi olarak bilinmektedir. Peru’nun en önemli turizm noktası olan Machu Picchu’ya ulaşım ise Cusco şehrinden sağlanmaktadır.

Ayrıca Machu Picchu’da bulunan önemli eserler de aynı şehirde yer alan La Casa Concha Müzesi’nde sergilenmektedir.

Ollantaytambo Tapınağı, Miraflores, Sacsayhuaman ve Huaca Pucllana ise ülkenin görülmesi gereken diğer yapıları arasında yer almaktadır.

9. Tayland

Vizesiz Gidilen Ulkeler 9

Vizesiz gidilen ülkeler 2024 kapsamında en çok araştırılan bir diğer ülke ise Tayland’dır. Asya ülkeleri arasında tarihi, kültürü ve mutfağı ile en çok dikkat çeken ülkelerden biri olan Tayland, tropik bir iklimde tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihi arasında yer almaktadır.

Tayland tatili için görülmesi gereken ilk nokta ise Tayland’ın en kalabalık şehri olan Bangkok olarak karşımıza çıkmaktadır. Ardından ise Chiang Mai şehri gelmektedir. Bu şehir coğrafi yapısı, doğası ve tarihiyle Tayland’ın en ilgi çeken yerleri arasında bulunmaktadır. Bu kapsamda Chiang Mai, 300 Budist tapınağına ev sahipliği yapmaktadır.

Bu tapınakların en görkemlisi ise Phrathat Doi Suthap Tapınağı’dır. Tayland, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan Ayutthaya yapısıyla da bilinmektedir. Bu yapı mistik atmosferiyle ziyaretçilerine adeta büyülemektedir.

Ayrıca Tay Burma Tren Yolu, Tayland Adaları ve Khao Yai Ulusal Parkı da Tayland’ın görülmeye değer lokasyonları arasında yer almaktadır.

10. Güney Kore

Vizesiz Gidilen Ulkeler 10

Vizesiz gidilen ülkeler 2024 kapsamına, bir diğer Asya ülkesi olan Güney Kore de dahil olmuştur. Farklı mimarisi ve tarihi yapısıyla dikkat çeken Güney Kore, özellikle genç neslin oldukça merak ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. Peki Güney Kore’nin şehir yaşantısı dışında görülmesi gereken yerleri nerelerdir?

Gyeongbokgung, N Seul Kulesi, Changdeokgung Sarayı ve Bongeunsa Temple Güney Kore’nin görülmesi gereken tarihi noktaları ve farklı mimarileri arasında yer almaktadır.

Changdeokgung Sarayı, kral ve kraliyet ailesinin günlük hayatlarının geçtiği tarihi bir yapıdır. N Seul Kulesi ise Seul şehrinin ikonik gözlem kulesidir. Kulenin tepesine çıkanlar, deniz seviyesinin neredeyse 500 metre yukarısında bulunmakta ve şehri kuşbakışı görebilmektedir.

Ayrıca Güney Kore’de bulunan Jeju Adası, Seul Şehri’nin en popüler tatil beldesidir. Plajlarıyla ünlü olan Jeju Adası aynı zamanda, birçok kültürü ve tarihi de içerisinde barındırmaktadır.

Muhabir: Özkan Çelik