Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı gönüllü subay ve astsubaylar, Arama Kurtarma İhtisaslı Personel (AKİP) olmak için 52 haftalık zorlu bir eğitim sürecinden geçiyor. Bu eğitimlerle, hem savaş alanlarında hem de doğal afetlerde hayat kurtaracak profesyonel kurtarma ekipleri yetiştiriliyor.

Eğitim programı kapsamında kursiyerler; haritacılıktan su üstü kurtarmaya, mekanik nişancılıktan esarete karşı koyma ve hayatta kalma eğitimlerine kadar birçok alanda NATO standartlarında teorik ve uygulamalı eğitim alıyor.

AKİP personeli, yalnızca savaş koşullarında değil, barış döneminde de deprem, sel ve yangın gibi afetlerde hayat kurtaran ekiplerin başında yer alıyor.

Askeri Paraşüt Eğitimi Akhisar’da

Arama Kurtarma Temel Eğitimi'nin askeri serbest paraşüt aşaması, Manisa’daki Akhisar Hava Meydan Komutanlığında gerçekleştiriliyor. 8 hafta süren bu eğitim, ilk iki haftalık yer eğitiminden sonra 6 haftalık atlayış aşamasıyla devam ediyor.

İlk atlayışlarını öğretmenler eşliğinde yapan kursiyerler, ilerleyen aşamalarda tek başına atlayış gerçekleştirecek düzeye geliyor. 10 bin fit irtifadan yapılan bu atlayışlarda, 4 bin 500 fitte paraşüt açılıyor. Mezuniyet için toplam 65 başarılı atlayış şart koşuluyor.

Gediz Kavşağı’nda tehlike! Binlerce sürücü risk altında…
Gediz Kavşağı’nda tehlike! Binlerce sürücü risk altında…
İçeriği Görüntüle

“Eğitimlerde En Zorlu Görevler İçin Hazır Hale Geliyorlar”

Binbaşı Emre Ercan eğitim sürecine ilişkin bilgi verdi. Ercan, verilen eğitimlerin hem fiziki hem de psikolojik açıdan çok yönlü olduğunu söyledi.

Eğitimin 2. Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesindeki Personel Kurtarma Eğitim Komutanlığı tarafından verildiğini dile getiren Ercan, şöyle konuştu: “Arama Kurtarma İhtisaslı Personel yetiştirilmek üzere Personel Kurtarma Temel Eğitim ve uçucu personele yönelik NATO standartlarında hayatta kalma, kaçma ve kurtulma eğitimleri veriliyor.”

Kursiyerlerin meşakkatli bir süreçten geçtiğini belirten Binbaşı Ercan, sözlerine şöyle devam etti: "Her türlü doğa şartlarında, barışta ve savaşta tehdit seviyesi ne olursa olsun kazazede durumuna düşen personeli dost topraklara getirmek üzere eğitiliyorlar. Fiziksel ve psikolojik açıdan zorlu olan bu eğitimi başarıyla bitirenler, kendilerini bekleyen en zor görevlerin dahi üstesinden gelecek şekilde harbe hazır olarak kıtalarındaki yeni görev yerlerine katılıyorlar."

“Eğitimde Kılavuzumuz ‘Eğitimde Ter Dökmeyen, Savaşta Kan Döker’ Prensibi”

Ercan, Akhisar'da askeri serbest paraşüt eğitiminin dünyadaki en iyi eğitimlerden biri olduğunu kaydederek "Kursiyerlerimiz paraşüt eğitimi sonrasında gece şartlarında gece görüş gözlüğüyle yüksek irtifadan oksijen sistemi kullanarak bilinmeyen bir araziye, görevde kullanacakları silah, mühimmat ve teçhizatı da yanına alarak nokta hedefe sızma harekatı gerçekleştirebilecek seviyeye ulaşıyorlar. Tüm eğitimlerde olduğu gibi bu eğitimde de kılavuzumuz 'Eğitimde ter dökmeyen, savaşta kan döker' prensibidir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA