Bereketli topraklarıyla bilinen Manisa, sadece zeytiniyle, üzümüyle değil; derin tarihiyle de dikkat çeken bir kent. Bu kadim şehir yüzeyde görünen hayatın altında zamanın derinliklerinden gelen önemli bir tarihsel mirasa sahip.
Kula ve Salihli ilçesi sınırında keşfedilen fosil ayak izleri, bu toprakların tarih öncesi dönemlerine ışık tutuyor.
Hadi gelin fosil ayak izlerini sizlere anlatalım…
5 Bin Yıllık Adımlar...
İlk olarak yaklaşık 11 bin yıl öncesine ait olabileceği düşünülen fosil ayak izleri, uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yeniden incelendi. Türkiye’den ve yurt dışından çeşitli üniversitelerden uzmanların yer aldığı ekip, iki farklı tarihlendirme yöntemi kullanarak bu izlerin gerçek yaşını belirlemeye çalıştı.
Yapılan analizler sonucunda izlerin yaklaşık 4 bin 700 ila 5 bin yıl öncesine ait olduğu ortaya kondu. Araştırmanın sonuçları bir bilimsel makalede yayımlandı.
Kadın, Erkek ve Çocuklar Aynı Anda Oradaydı!
Araştırmalarda 43 numara büyüklüğünde bir erkek ayağına ait izler ile kadın ve çocuklara ait izler de tespit edildi. Araştırmacılara göre izlerin aynı yöne doğru ilerlemesi bir grubun patlamadan kısa bir süre sonra bölgeden geçtiğini gösteriyor.
Ayrıca izlerin bulunduğu bölgede volkanik kül kalıntılarına da rastlandı. Bu bulgular o dönemin koşullarını ve insanların günlük yaşamlarını anlamak açısından büyük öneme sahip.
Bu izlerin, bölgedeki volkanik patlamanın hemen sonrasına denk gelmesi, tarih öncesi insanların nasıl hayatta kaldıkları ve topluca hareket ettikleri hakkında da önemli bilgiler sağlıyor. Ayrıca, volkanik kül kalıntıları, patlamanın etkilerinin bölgedeki yaşamı nasıl şekillendirdiğini de gösteriyor.
Korumak İçin Yerleri Gizli Tutuluyor!
Fosil ayak izlerinin bulunduğu alan, herhangi bir zarar görmemesi için kamuoyuyla paylaşılmıyor. Jeopark alanı içinde, hem jeolojik hem de arkeolojik değer taşıyan bu bölge, özel olarak korunuyor.