Strep A enfeksiyonunda vaka ve ölüm sayıları her geçen gün artıyor. Son olarak ülkemizde de görülen Strep A virüsü etkisini artırıyor. Genel olarak çocuklarda görülen Strep A bakterisinin nasıl bulaştığı ve belirtileri sıklıkla araştırılmaya başladı. Peki, "Strep A nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, ölümcül mü, tedavisi var mı?" İşte Streptokok' (Strep A) virüsü hakkında tüm detaylar...

STREP A NEDİR?

Strep A, boğazda ve deride görülen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir bakteri olarak karşımıza çıkıyor. Birçok kişi bakteriyi farkında olmadan taşıma potansiyeline sahip. Kişinin hasta olmaması diğer kişilere bulaştırmasında bir engel değil.

STREP A NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

NHS'ye (National Health Service - Ulusal Sağlık Sistemi) göre Strep A veya Grup A streptokok, boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür ve çoğu insanda herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, burun, boğaz ve akciğerlerin bir dizi farklı hastalığına neden olabilir.

STREP A NASIL BULAŞIR?

Öksürme, hapşırma ve cilt teması yoluyla bulaşabilir. Bakterileri taşıyanlarda semptom görülmeyebilir.

Strep A semptomları arasında yutkunma sırasında ağrı, ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, şişmiş boyun bezleri, yüksek ateş veya deri döküntüsü de yer alır.

STREP A BAKTERİSİ HANGİ HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİR?

Bakteriler ayrıca aşağıdakilerden herhangi birine neden olabilir:

- Bademcik iltihabı

- Farenjit

- Kızıl hastalığı

- Impetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları

- Deri altı yangısı

- Zatürre

Çoğu boğaz enfeksiyonu vakası tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Cilt enfeksiyonları antibiyotik gerektirebilirken, bazen invazif GAS (iGAS) olarak bilinen çok ciddi enfeksiyonlara da neden olabilir.

ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ ÖNEM TAŞIYOR

Hastalığın belirtilerinin başlamasıyla birlikte 9 gün içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Diğer boğaz enfeksiyonlarının hiçbir türünde antibiyotik kullanılması gerekmez ancak Beta’da tedavinin amacı kalp romatizması, böbrek iltihabını gibi komplikasyonları önlemektir. Tedavilerde (alerji olmaması durumunda) tek doz penisilin iğnesi yapılabildiği gibi ağızdan antibiyotiklerin de 10 gün, 20 doz kadar kullanılması gerekir.

Editör: Nuray Bozkurt