TES-İŞ Sendikası, Soma Termik Santrali’nde toplu iş sözleşmesinden doğan geçmişe dönük maaş farklarının tek seferde ödenmemesine tepki göstermek amacıyla santral önünde siyah tabutlu ve çelenkli eylem yaptı.

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan Soma Termik Santrali’nde örgütlü TES-İŞ Sendikası, işverenin toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ücret farklarını üç taksit halinde ödeme talebine karşı eylem gerçekleştirdi. Santral önünde düzenlenen eylemde siyah tabut ve siyah çelenk dikkat çekerken, sendika yetkilileri uygulamanın yasal olmadığını vurguladı.

“Bugün Buraya Keyfimizden Gelmedik”

Eylemde konuşan TES-İŞ Soma Şube Başkanı Mustafa Girginler, işçilerin haklarını talep etmek için bir araya geldiklerini belirterek, “Değerli emekçi kardeşlerim, bugün burada keyfimizden toplanmadık. Bugün burada hakkımızı istemek için, alın terimizin hesabını sormak için toplandık” dedi.

Girginler, santralde çalışan işçilerin her koşulda üretimi sürdürdüğünü vurgulayarak, “Biz bu santralde gecemizi gündüzümüze kattık. Soğukta, sıcakta, bayramda, tatilde çalıştık. Ürettik, kazandırdık, bu çark dönsün diye omuz verdik” ifadelerini kullandı.

“Bu Bir Lütuf Değil, Alın Terinin Geciktirilmesidir”

Toplu iş sözleşmesinden doğan maaş farklarının taksitlendirilmesine tepki gösteren Girginler, uygulamanın kabul edilemez olduğunu dile getirerek şu açıklamayı yaptı: “Toplu iş sözleşmesinden doğan geçmişe dönük ücret farklarımızı, kanunda yeri olmayan bir şekilde tek seferde değil, üç taksitte ödemek istiyorlar. Buradan açıkça söylüyorum: Bu bir lütuf değil! Bu bir iyilik değil! Bu, işçinin alın terinin geciktirilmesidir.”

“İşçinin Hakkı Şirketin Keyfine Bırakılamaz”

Kanun ve sözleşmenin açık olduğunu vurgulayan Girginler, işverenin tutumuna sert sözlerle karşılık verdi: “Kanun açık, toplu sözleşme açık, hak edişimiz açık. Ama şirket diyor ki ‘Ben böyle uygun gördüm.’ Biz de buradan diyoruz ki: İşçinin hakkı şirketin keyfine bırakılamaz!”

Siyah Tabutun Mesajı: “Emeği Mezara Gömmek İstiyorlar”

Eylemde kullanılan siyah tabut ve çelenğin sembolik anlam taşıdığını belirten Girginler, “Önümüze koyduğumuz siyah tabut, emeğin görmezden gelinmesini, işçinin hakkının mezara gömülmek istenmesini simgeliyor. Bu siyah çelenk ise adaletin geciktirilmesine ve emeğin değersizleştirilmesine karşı bir uyarıdır” dedi.

“Mücadelemiz Hakkımız Alınana Kadar Sürecek”

TES-İŞ Soma Şubesi olarak sürecin takipçisi olacaklarını belirten Girginler, mücadelenin devam edeceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Biz kavga etmeye gelmedik, yakıp yıkmaya gelmedik. Ama susmaya da gelmedik. Hakkımız tam ve eksiksiz ödenene kadar bu mücadele bitmeyecek. Bugün buradayız, yarın daha kalabalık oluruz.”

Girginler, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çünkü biz bir aradayız. Çünkü biz haklıyız. Çünkü emeğin gücü, sermayenin keyfinden büyüktür. Bu birlik bozulmadıkça hiçbir hak yerde kalmaz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın işçinin onurlu direnişi!”

Muhabir: Ahmet ÜNSAL