Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, geçen yıla kıyasla bal rekoltesinde yaşanan düşüş, fiyatlara yansıdı. Geçtiğimiz yıl kavanozu 200-250 TL arasında değişen fiyatlar, bu yıl ortalama 350 TL'yi buldu.

Üzüm bağlarında salkım salkım mücadele Üzüm bağlarında salkım salkım mücadele

Haziran aylarında Alaşehir'de yaşanan aşırı yağışlar, bal üretimini olumsuz etkiledi. Yağışlı hava, arıların bal üretememesine sebep olarak rekolte düşüşüne neden oldu. Geçen yıllarda kilogram başına 200-250 TL arasında değişen fiyatlar, bu yıl 350 TL'yi buldu.

Alaşehirli bal üreticisi Cennet Akpınar, "Yüksek rakımlı yayla mahallesi olarak yerleşim alanımızda çam, meşe, kestane, ceviz gibi birçok ağaç ve çiçek bulunuyor. Ancak, arılar istenilen düzeyde çalışma yapamadılar. Düzensiz yağışlar ve ardından gelen sıcaklar nedeniyle arılar çiçek bulmakta zorlanarak uzak mesafelere gitmek zorunda kaldılar. Bu durum, bu yıl bal rekoltesinde düşüşe neden oldu" şeklinde konuştu.

Kara kovan balının fiyatının yüksek olmasına rağmen en çok tercih edilen tür olduğunu belirten Akpınar, "Bal, her zaman tüketilmesi gereken bir şifa kaynağıdır. Arılarımız Alaşehir'in yüksek rakımlı yayla mahallesi olan Çarıkbozdağ'da bulunuyor. Arılarımız orman ve doğal ortamda besleniyor. Ürettiğimiz ballar tamamen doğaldır. Kara kovan balı, pahalı olmasına rağmen en çok tercih edilen bal türüdür. Tamamen doğal olan bu bal, kalori ve protein deposudur. Her gün kahvaltıda tüketilmesi gereken bir besindir. Balın sağlık yararlarını saymakla bitiremeyiz" dedi.

Kaynak: İHA