Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, oruç tutan bireyler için sağlıklı beslenme önerilerini paylaşarak, bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktalara vurgu yapıyor.

Ramazan ayında uzun süren açlık periyotlarından kaynaklı beslenme düzenimizde değişiklikler olacağı için, sahur öğününün önemine dikkat çekiliyor. İl Sağlık Müdürlüğü, yapılan açıklamada sahur öğününün atlanmaması gerektiğini vurgulayarak, beş besin grubundan dengeli bir şekilde beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Sahurda hafif bir kahvaltı yapmanın veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salata gibi hafif öğünlerin tercih edilmesi öneriliyor. Ayrıca, gün içinde açlık hissini geciktirmek için lifli kompleks karbonhidrat kaynaklarının tüketilmesi tavsiye ediliyor.

İftarda ise çorba ve salata ile başlanarak yemeğe devam edilmesi, yavaş ve iyice çiğnenerek beslenme, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması öneriliyor. İftar ve sahur arasında ise meyve, kuru meyve, süt, yoğurt gibi hafif atıştırmalıkların tüketilmesi, sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ramazan ayında suyun öneminin büyük olduğu vurgulanarak, gün içinde toplamda 2.500-3.000 ml sıvı tüketilmesi gerektiği ifade ediliyor. Sıvı tüketiminde suyun başlıca tercih edilmesi ve susama hissinin su ile giderilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Ayrıca, iftar sonrası azar azar ve küçük porsiyonlar halinde beslenmenin önemi vurgulanıyor. Pişirme yöntemlerinin de sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilerek, ızgara, haşlama, fırında veya buğulama gibi yöntemlerin tercih edilmesi öneriliyor.

Son olarak, iftar ve sahur arasında sık sık su içilmesi, yavaş yemek yenmesi ve sık sık su içilmesi tavsiye ediliyor. Süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları gibi içeceklerin tercih edilmesi ve kızartma gibi ağır yemeklerden kaçınılması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: İHA