Manisa’da makine pres operatörü olarak çalışan Emre Kundak, henüz 30’lu yaşlarının başındayken kanser teşhisiyle hayatının şokunu yaşadı. Gaitasında kan görmesi üzerine doktora başvuran Kundak’a, mide ve bağırsaklarını incelemek amacıyla gastroskopi ve kolonoskopi yapıldı. Uzun süredir mide şikayetleri yaşayan Kundak, mide kanaması geçirdiğini düşünüyordu.

Ancak yapılan tetkikler, sorunun midesinde değil, bağırsaklarında olduğunu ortaya koydu. Kundak’a kolorektal (bağırsak) kanseri tanısı konuldu ve acil ameliyat olması gerektiği bildirildi.

4 Saatlik Robotik Ameliyat Sonrası 24 Saat Geçmeden Yürüyebilecek Duruma Geldi

Teşhis sonrası zaman kaybetmeden harekete geçen Kundak, tedavi için İzmir’e giderek Acıbadem Kent Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’ne başvurdu. Ameliyat seçeneklerini değerlendiren Kundak, robotik cerrahiyi tercih etti.

Prof. Dr. Sinan Ersin, Doç. Dr. Tayfun Yoldaş ve Prof. Dr. Özgür Fırat’tan oluşan cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilen kapalı yöntem robotik cerrahi ameliyatı 4 saat sürdü. Operasyonun ardından Kundak servise alındı.

"Kayınpederim 65 Yaşında Bu Hastalıktan Operasyon Geçirdi"

Kundak şöyle konuştu: "Mide şikayetlerim hep vardı. Mide ağrısı çekerdim, geçerdi. Büyük abdestimde kan görünce yine midemden şüphelendim, mide kanamasıdır dedim. Ne olur ne olmaz diye düşünerek ihmal etmeden doktora gittim. Yapılan tetkikler sonrasında ‘kalın bağırsak kanseri’ tanısı koyuldu. Bu yaşımda böyle bir hastalık bana çok kötü bir sürpriz oldu, allak bullak oldum desem yeridir. Bu hastalık 50-60 yaşlarında görülüyor diye biliyordum. Hatta kayınpederim de 65 yaşında bu hastalıktan operasyon geçirmişti. Eşim Ayşe’yi, biri 3, diğeri 7 yaşındaki çocuklarımı düşündüm. Bizler çok gençtik, çocuklarımız çok küçüktü."

Ameliyat üzerinden 24 saat geçmeden yürüdüğünü belirten Kundak, "Doktorla adeta pazarlık ettim, önce ameliyat olmak istemedim, ilaçla tedavi yapsanız dedim. Doktorlarım mutlaka ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Kayınpederimi de ameliyat eden Doç. Dr. Tayfun Yoldaş’a başvurdum. Hızla iyileşmek istiyordum. Birçok soru sordum kendisine. Ayrıca daha önce açık ameliyat olmuş hastaları bildiğim için alternatif yöntemleri de sordum. Bana robotik cerrahiden bahsetti. Hastaya sağladığı imkanları anlattı. İleri bir yöntem olması, ameliyat izinin küçük olması, kanama riskinin düşüklüğü gibi özelliklerinden söz etti. Ben de robotik cerrahi olmaya karar verdim. Ameliyatın üzerinden 24 saat geçmeden yürüdüm. Doğru karar vermişim." dedi.

Robotik Cerrahi Hem Hasta Hem Cerrah İçin Avantajlı

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Tayfun Yoldaş, robotik cerrahinin sağladığı avantajlara dikkat çekti. Robotik sistemlerin cerraha çok daha net ve ayrıntılı bir görüntü sunduğunu, aynı zamanda cerrahi aletlerin daha esnek hareket edebilmesi sayesinde dar alanlarda bile rahat çalışılabildiğini belirten Yoldaş, bu yöntemin sadece kolon değil; rektum, mide, özefagus, pankreas kanserleri gibi pek çok alanda da kullanıldığını söyledi.

Manisalı gazi tedavi için Ankara'ya uğurlandı
Manisalı gazi tedavi için Ankara'ya uğurlandı
İçeriği Görüntüle

Yoldaş, son dönemde genç erişkinlerde kalın bağırsak kanseri görülme sıklığının arttığını, bu artışın nedenlerine dair araştırmaların sürdüğünü vurguladı.

Kaynak: İHA