Dünyanın en zengin isimlerinden olan Elon Musk'ın Türkiye'de fabrika açmaya hazırlandığı iddiası uzun bir süre gündem oluşturmuştu. Tesla'nın 7. fabrikası için harekete geçtiği ve Musk'ın Türkiye'de arsa bakmaya başladığı söylentileri yayılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elon Musk’ı Türkiye’ye Davet Etmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta Türkevi'nde Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ı kabul etmiş ve ikili arasında yatırım ile ilgili bir konuşma gerçekleşmişti. Bunun üzerine Musk’ın Manisa'da bir Tesla fabrikası kurulabileceği ile ilgili haberler ortaya atılmaya başlanmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı: "Cumhurbaşkanımız, Togg ile elektrikli araç üretimine adım attığımızı anlatarak, Tesla'nın Avrupa'daki 2., dünyadaki 7. fabrikasını Türkiye'de kurması için destek vermeye hazır olduğumuzu söyledi. Elon Musk, halihazırda çok sayıda Türk tedarikçi firmanın Tesla ile çalıştığını, Türkiye'nin Tesla yatırımı için en önemli adaylar arasında olacağını ifade etti."

  • İlgili dönemde yapılan haber:

Tesla’nın 7’nci fabrikası Manisa’ya kurulur mu? Tesla’nın 7’nci fabrikası Manisa’ya kurulur mu?

Ülke Gündeminde Manisa Vardı

Dünyanın en çok etkileşime sahip sosyal medya platformlarından biri olan ve yine Elon Musk’ın sahibi olduğu Twitter’da Manisa gündem olmuştu.

  • İlgili dönemde yapılan haber:

Tesla için Manisa sesleri! Twitter'da gündem Manisa! Tesla için Manisa sesleri! Twitter'da gündem Manisa!

En Cazip Yatırım Kenti: Manisa!

Manisa, daha önce bir otomotiv devine ev sahipliği yapmaya hazırlanırken koronavirüs nedeniyle süreç sonlanamamıştı. Alman otomotiv devi Volkswagen, kentte yatırım kararı almış, şirketi bile kurmuş ancak sonrasında yatırımdan vazgeçilmişti

Manisa’dan Vazgeçti: Hindistan’a Mı Gidiyor?

Elektrikli araç devi Tesla’nın, Hindistan pazarına girmek için 30 milyar dolarlık devasa bir yatırım planı açıkladığı belirtiliyor. Aktarılına göre ülkenin yeni ev politikası da Tesla'nın bu adımında önemli bir rol oynuyor. Tesla'nın Hindistan'a yönelik ileri düzeyde görüşmelerde bulunduğu ve önümüzdeki beş yıl içinde 30 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planladığı bildiriliyor. Bu yatırım, ülkenin en büyük doğrudan yabancı yatırım taahhüdü olacak ve Tesla'nın yanı sıra üretim ekosistemine de katkı sağlayacak.

Şirket, standart markalarından bazılarını lüks otomobil pazarına sunmak için adım atacak ve ülkedeki şarj altyapısını geliştirecek.

Hindistanlı Yetkililer Açıklamalar Yapıyor

Elon Musk ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin geçen yıl New York'ta yaptığı görüşmenin ardından, Musk'un Hindistan'da önemli bir yatırım yapmaya zorlandığını ve bu konuda gelecekte duyuru yapabileceklerini ifade etmişti.

Öte yandan, Hindistanlı yetkililer şirkete özel teşvikler sunmadıklarını belirtse de, ülkede elektrikli araçların benimsenmesini teşvik etmeye kararlı olduklarını vurguluyorlar. Tesla'nın üç yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan fabrikası, ihracata odaklanacak ve aynı zamanda Hindistan pazarına da hizmet verecek. 

Muhabir: Özkan ÇELİK