Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanmak isteyen ancak prim transferi işlemleri nedeniyle reddedilen bir vatandaş, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) müdahalesi sayesinde hem emekli aylığına kavuştu hem de birikmiş maaşlarını aldı.
“Prim Gün Sayısı Yetersiz” Gerekçesiyle Reddedildi
EYT'den emekli olmak için başvuran bir kişiye, önce yaklaşık 20 ay sonra 4/A'dan 4/B'ye prim transferi kapsamında gerekli prim gün sayısını tamamlamadığı gerekçesiyle yaşlılık aylığı bağlanamayacağı yönünde bildirimde bulunuldu.
KDK'ye Başvurdu, Süreç Yeniden Başladı
Başvurucu, 2005 yılından itibaren sürekli 4/A (SSK) kapsamında çalıştığını, ancak 4/B sigortalılığına ilişkin kendisine bilgi verilmediğini ifade ederek KDK’ye başvurdu. KDK, SGK ile iletişime geçerek başvurunun detaylı incelenmesini sağladı.
KDK'ye yaptığı başvuru sonrası 4/A ve 4/B kapsamındaki sigortalılık süresi yeniden hesaplanan kişiye emeklilik aylığı bağlandı.
Başvuruyu inceleyen KDK, SGK ile başvurucunun talebinin karşılanması adına temasa geçti. KDK'nin dostane çözüm kararına göre, 2023'te EYT kapsamında emekli olmak için talepte bulunan bir kişiye olumlu geri dönüş sağlandı.
Birikmiş Aylıklarını Aldı
SGK, başvurucunun emeklilik işlemlerinin başlatıldığı ve birikmiş tüm aylıklarının da başvurucunun banka hesabına yatırıldığı yönünde KDK'ye bildirimde bulundu.