Manisa'nın nüfus yoğunluğu bakımından 7. büyük ilçesi olan Alaşehir, tarihi ve doğal güzellikleriyle göz dolduran bir bölge… İlçe, yalnızca turistik cazibesiyle değil, aynı zamanda ilginç ismiyle de dikkat çekiyor. Bu yüzden Alaşehir isminin nereden geldiği birçok kişi tarafından merak ediliyor.

Alaşehir isminde gizli bir tarih yatıyor… Gelin bu içerikte Alaşehir ilçesinin isim yolcuğuna hep birlikte bakalım!

Alaşehir Birçok Medeniyete Ev Sahipliği Yapmış

Manisa’nın önemli ilçelerinden olan Alaşehir, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve zengin bir geçmişe sahip bir yerleşim yeri.

Alaşehir, tarihi dönemlerde "Philadelphia" olarak bilinen antik bir yerleşim yeridir. Philadelphia, Yunanca “kardeşlik sevgisi” anlamına gelir ve bu isim, bölgenin tarihindeki önemli olaylara atıfta bulunur. M.Ö. 3. yüzyılda Bergama Kralı II. Eumenes tarafından kurulmuş olan bu antik kent, Roma döneminde de önemini korumuş ve Hristiyanlık tarihinde önemli bir merkez haline geldi.

Manisa’nın ilçesindeki 2 mahallede su kesintisi Manisa’nın ilçesindeki 2 mahallede su kesintisi

Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasının ardından şehir, Bizans sınırları içinde kalmıştır. 1093 yılında Selçuklu topraklarına katılan Alaşehir, 1389’da Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyetine girdi.  

Alaşehir’in İsmi Nereden Geliyor?

İlk ismi ‘Philadelphia’ olan Alaşehir’in 3 kez ismi değiştiği söyleniyor. Son olarak bölgenin Türk topraklarına katıldıktan sonra Alaşehir adını aldığı bilinmektedir.

İlçenin İsim Babası Yıldırım Beyazıd!

İlk olarak Philedelphia adıyla bilinen şehir, Bergama Kralı I. Attalos Philedelphos’un adından gelir ve “kardeş severlik” anlamına gelir. M.S. 17 yılında meydana gelen depremler sonrası halk, Roma İmparatoru Tiberius’a şükran borcu olarak şehirlerine “Sezar’ın yeni kasabası” anlamına gelen Neocaesaria adını vermiştir.

Tarih boyunca Bizanslılar ve Türkler arasında el değiştiren savaşlar sonucunda, Alaşehir 1389 yılında Yıldırım Bayezid tarafından kesin olarak Türk topraklarına katıldı.

Tarihçiler, Yıldırım Beyazıt’ın yüksek bir tepeden şehre bakarak “Ne ala şehir” dediğini ve bu sözün, ilçenin adının Alaşehir olarak kalmasına neden olduğunu ve ilçenin isim babalığını yaptığını belirtiyor.

  • Bir başka görüş ise şehirdeki siyah ve beyaz taşların surlara "ala" bir görünüm vermesi nedeniyle de bu ismin verildiği öne sürülmektedir. Ayrıca, tarihçi İbn-i Bîbî’nin 13. yüzyılda şehri Ala-şahr olarak anması, bölgenin Türkçe isimle tanındığını göstermektedir.

Alaşehir, hem Osmanlı döneminde aldığı isimle hem de tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. İsminin arkasında yatan bu derin tarih, şehri daha da ilgi çekici kılıyor!

Kaynak: Manisa Kulis Haber