Manisa Büyükşehir Belediyesi, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere HPV kaynaklı hastalıkların önlenmesine katkı sağlamak amacıyla yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan ya da sosyal destek alan 9-35 yaş arası kız çocukları ve kadınlara yönelik ücretsiz HPV aşısı desteğini hayata geçiriyor. Bu hizmetle hem bireylerin sağlığının korunması hem de toplum genelinde HPV’nin yayılımının azaltılması hedefleniyor.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, sosyal belediyecilik anlayışıyla halkın yaşam kalitesini artırmak ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için çalıştıklarını belirterek, “Rahim ağzı kanseri, erken teşhis ve önlemle tamamen engellenebilir bir hastalık. Ancak HPV aşısının yüksek maliyeti nedeniyle birçok kadın ve aile bu koruyucu hizmetten yararlanamıyor. Bu nedenle yüzde 40 ve üzerinde engelli olan ya da sosyal destek alan bireylerden 9 ila 35 yaş arasındaki kız çocukları ve kadınlara yönelik ücretsiz HPV aşısı desteğimizi başlatıyoruz” dedi.

Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülecek uygulama kapsamında, HPV (İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonlarını önlemek amacıyla bireylere üç dozluk standart protokole uygun şekilde HPV aşısı uygulanacak. Aşılama süreci, tıbbi uygulamanın yanı sıra bilgilendirme, takip ve yönlendirme süreçlerini de kapsayacak.

Kimler Faydalanabilecek, Hangi Riskler Önlenebilecek?

Bu hizmetten, yüzde 40 ve üzeri engelli ya da sosyal destek alan bireylerden 9-35 yaş arasındaki kız çocukları ve kadınlar yararlanabilecek. Böylece özellikle maddi imkansızlıklar ve engeller nedeniyle HPV aşısına erişmekte zorlanan bireylerin sağlığının güvence altına alınması amaçlanıyor. HPV aşısı, rahim ağzı kanseri dışında HPV’ye bağlı diğer kanser ve enfeksiyonlara karşı da koruma sağlıyor.

“Sağlıklı Geleceğe Uzanan Güçlü Bir Adım”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Bu destek sadece bir sağlık hizmeti değil, sağlıklı bir geleceğe uzanan güçlü bir adımdır. Halkımızın sağlığını korumak, toplumumuzun geleceğini güvence altına almak için çalışıyoruz. Manisa’mızda kimsenin sağlık hakkından mahrum kalmadığı bir gelecek için kararlılıkla ilerleyeceğiz” diye konuştu.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV’nin en sık bulaşma yolu cinsel temas olsa da HPV virüsü insan cildinde canlı olarak bulunabildiğinden doğrudan cilt teması ile de bulaşabilmektedir. Nadiren de olsa hamam, umumi tuvaletler, genital organa temas etmiş eşya ve giysilerin ortak kullanımları da bulaşa neden olabilmektedir.

Hatta küçük çocuk ve bebeklerde görülen genital HPV enfeksiyonunda en sık etken bakım veren ebeveynlerin elleri yoluyla oluşan virüs bulaşıdır. Diğer bir bulaşma yolu da gebelik sürecinde annede aktif genital HPV enfeksiyonu bulunmasıdır. HPV pozitif olan annelerin normal doğum gerçekleştirmesi, bebeğin ses tellerinde siğil oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle aktif genital HPV enfeksiyonu olan gebelerde sezaryen ile doğum tercih edilebilir.

Türkiye'de vakalar artıyor! Çocukların yüzde 15'i kriz yaşıyor
Türkiye'de vakalar artıyor! Çocukların yüzde 15'i kriz yaşıyor
İçeriği Görüntüle

Her 5 Kadından Birinde HPV Var

Yapılan çalışmalarda genç kadınlarda HPV görülme sıklığı yaklaşık %20 civarındadır. Yani ülkemizde yaklaşık her 5 kadından birinde HPV virüsü vardır. HPV ile karşılaştıktan sonra genital siğil gelişmesi genel olarak 3 hafta ile 8 ay arasındadır. Ancak siğil veya rahim ağzı hastalığı geliştirmeden önce bazı kişilerde HPV yıllarca sessiz kalabilir. Bu yüzden hastalığın ne zaman veya kimden bulaştığını bilmek mümkün olmayabilir.

Kaynak: Haber Merkezi