Seçime 1 aydan biraz fazla zaman kaldı. 14 Mayıs 2023 tarihinde Türkiye, Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini belirlemek üzere sandığa gidecek. Hafta sonunda ise siyasi partilerin liste telaşı vardı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa’da milletvekili aday listeleri belli oldu. MHP’de liste geçtiğimiz haftadan belli olduğu için herhangi bir hareketlilik yoktu ancak AK Parti, CHP ve İYİ Parti’de kesin aday listeleri Pazar günü belirlendi.

Her 3 partinin listeleri de kendi içinde sürprizler barındırırken, Manisa Olay Gazetesi olarak milletvekili aday listelerindeki detayları siz okuyucularımız için araştırdık. Yapılacak karşılaştırmaların AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP baz alınarak yapıldığını belirtelim.

11+1 BİR İSİM 2018 LİSTELERİNDE DE YER ALMIŞTI

İlk olarak 2018 vekil listesi karşılaştırmalarıyla başlayalım. AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP’de toplam 12 isim, 2018 seçimlerinde de listedeydi. AK Parti’de Murat Baybatur ve Mehmet Ali Özkan, CHP’de Özgür Özel, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, İYİ Parti’de Hasan Eryılmaz ve Aslı Öz ile MHP’de Erkan Akçay, Hüseyin Şahin Erturun, Seval Başkesen ve Nadi Sarı partilerinden listeye girmişti.

Ayrıca 2018 yılında İYİ Parti’den milletvekili seçilen, daha sonra istifa ederek AK Parti’ye katılan Tamer Akkal da 2018'in ardından ikinci kez aday listesinde yer aldı.

Listeye en az iki kez giren isimlerden AK Partili Murat Baybatur ile Mehmet Ali Özkan, CHP’li Özgür Özel, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, MHP’de de Erkan Akçay mevcutta milletvekili olarak yer alıyor.

LİSTELERİN YÜZDE KAÇI DEĞİŞTİ?

2018 seçimlerine giren listelerle 2023 seçimlerine girecek olan listelerde değişim oranları karşılaştırıldığında en az değişim MHP’de göze çarptı. MHP’nin listesindeki değişim yüzde 60 oldu. CHP’de bu oran yüzde 70 olurken, AK Parti ve İYİ Parti’de ise listeler yüzde 80 oranında değişti.

KADIN KONTENJANI NE DURUMDA

Kadınlara ayrılan kontenjanda ise 2018 seçimlerine göre 2023 listelerinde yüzde 50’lik bir artış göze çarptı. 4 partinin 2019 yılında 10 kişilik aday listelerinde kadınlar 8 kişiyle temsil edilmişti. 2023 seçimleri için bu rakam 12’ye çıktı.

Parti parti bakılacak olursa da AK Parti’de kadın aday sayısı 2’den 1’e düştü. CHP’de 3’ten 5’e çıkarken, İYİ Parti’de ise 2’den 4’e çıktı. MHP’de de kadın aday sayısı 2018 seçimlerinde 1 olan kadın aday sayısı 2’e yükseldi.

LİSTELERE KONTENJAN DAMGASI

2018 yılındaki listelere göre, 2023 seçimlerinde listelerde, kontenjanlar da göze çarptı. MHP’de kontenjan uygulanmadı ancak diğer 3 partide bu uygulamaya gidildi.

AK Parti, listenin ilk sırasına Manisa’nın Akhisar ilçesinden olmasına rağmen, aday adaylığı başvurusunu Manisa'dan yapmayan, Manisa’daki temayüle katılmayan Bahadır Yenişehirlioğlu yerleşti.

CHP ise kontenjana Manisalı olmayan ancak daha önce yapılan anlaşma gereği DEVA Partili bir simi yazdı. AK Parti hükümetinde, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Selma Aliye Kavaf, DEVA Partisi kontenjanından CHP Manisa 4’üncü sıra dayı olarak yazıldı.

İYİ Parti’de de yapılan temayülde eski il başkanı Hasan Eryılmaz birinci çıkmıştı. İYİ Parti’nin yapılan temayüle sadık kalacağını açıklamasının ardından Eryılmaz’ın ilk sırada olmasına kesin gözüyle bakılıyordu ki açıklanan liste tahminleri altüst etti. İYİ Parti’nin Manisa’daki ilk sırasında, daha önce MHP’den de milletvekilliği görevinde bulunan, aslen Manisalı olan Şenol Sunat yer aldı. Onur YILMAZ

Editör: Onur Yılmaz