Manisa'nın arıcılıkta öncü bir şehir haline gelmesi amacıyla yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

‘Arıcılara Kovan Desteği’ projesi kapsamında verilecek olan 5 bin adet arı kovanının ilk 2 bin adetlik kısmı Kırtık Şantiyesinde düzenlenen törenle üreticilere teslim edildi.

Arıcılar Birliği’nden Başkan Ergün’e teşekkür

Arıcılara Kovan Desteği projesinin dağıtım töreninde konuşma yapan Manisa Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, şöyle konuştu:

“Büyükşehir Belediye Başkanlığımız önderliğinde el emeğiyle yapılan kovanların dağıtımı olacak. Bu çalışma bizi gururlandırmaktadır. Üretimi arttırmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen bu destek, bizleri oldukça mutlu etmektedir. Bize tevdi edilen kovanlarımızı daha iyi kullanmaya çalışacağız. Doğru üretim yapmak mecburiyetindeyiz. Bu destek için Başkanımız Cengiz Ergün öncülüğünde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Üreticiler desteğin karşılığını verecektir

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Sayın Cengiz Ergün Başkanımız sağ olsun 2023 yılında kırsala 150 milyon lira bütçe ayırdı. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve teknik ekiplerimiz işbirliğinde birçok projeyi hayata geçirdik. Bugün yine Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 5000 tane arı kovanının dağıtımını gerçekleştireceğiz. Manisa, bal üretiminde önde olan şehirlerden biri olmamasına rağmen, Türkiye’de çam balı üreten 10 şehirden birisi. Türkiye’de, Dünyadaki çam balının yüzde 90’ını üretiyor. Dolayısıyla Manisa’da arıcılık bu yüzden çok önemlidir. Bu yüzden arıcılığı Manisa’da kalkındırmaya önem veriyoruz. Tarıma verilen desteklerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’e kurumum ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Bu kutular, üreticilerimizin elinde üretime, değere ve sofraya dönecek. Üreticilerimiz, bu desteklerin karşılığını şehrimize, ülkemize, ihracatımıza katkı olarak sağlamaktadırlar” dedi.

Bereketli kazançlar diledi

2023 yılında çiftçilere 150 milyon Lira gibi bir bütçeyle dayanak olduklarının altını çizen Başkan Ergün, “Bu yıl da, 24 milyon 50 bin Lira bedelle Bin 850 ton gübrenin teslimini yaparak desteklerimizi başlattık. Geçtiğimiz hafta da 7 milyon Liralık bütçeyle toplamda 173 adet tarım makinesinin mahallelerimize teslimini gerçekleştirdik. Bununla birlikte Manisa’mız sınırları içinde bulunan 19 adet kadın kooperatifimize de 3 milyon lira bedelle 35 farklı cins makine ve ekipman modeli ile toplamda 73 adet makine ve ekipman desteği sağladık. Yani, toplamda 10 milyon liralık destek ve tam 246 tane tarım makinesini daha çiftçimizin hizmetine sunmuş olduk. Rabbim, güzel günlerde kullanmayı nasip etsin. Bol kazançlı, bereketli olsun inşallah” ifadelerini kullandı.

Manisa, arıcılıkta marka olacak

Manisa’yı arıcılıkta da marka bir şehir haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Ergün, “Bu hedefimiz doğrultusunda arı yetiştiricilerimize yönelik de önemli çalışmalarımız oldu ve bu desteklerimiz devam ediyor. Kovan desteği, ana arı desteği, arı sütü ve ana arı üretimi eğitimleri gibi çok sayıda projemizle arı üreticilerimizin yanında olduk. Gölmarmara ilçemizde kurduğumuz Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi’nde hem arıcılık konusunda eğitim almak isteyen vatandaşlarımıza eğitim imkanı sunuyor hem de ilkokul çağındaki çocuklara arıcılığın dünyasını keşfetme fırsatı sağlıyoruz” dedi.

Marketlerde yeni dönem! Olursa her şey tamamen değişecek! Marketlerde yeni dönem! Olursa her şey tamamen değişecek!

Arıcılara destek olmak amacıyla hayata geçirilen projenin ilk kısmında 2 bin adetlik kovanın dağıtılacağını ifade eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bugün de ‘Arıcılarımıza Kovan Desteği’ projemiz kapsamında kovanlarımızı teslim etmek için bir aradayız. Kovan desteği başvurularını 2023 yılı Aralık ayında almaya başlamıştık. 2 bin kovan desteği yapacağımızı duyurmamızın ardından gelen yoğun talep üzerine bu desteğimizi 5 bin kovana çıkardık. Bugün ilk etapta 2 bin adet kovanımızın teslimini gerçekleştireceğiz. Geri kalan 3 bin kovan da üretildikçe arıcılarımıza teslimi devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı, en az 30 en fazla 120 kovanı olan, aktif arıcılık yapan arıcılarımız desteğimizden yararlanacak. Yüzde 50’si Büyükşehir Belediyemizden hibeli, yüzde 50’si arıcılarımızın katkısı ile plastik tabanlı, polen tuzaklı ahşap kovanların teslimini yapıyoruz. İnşallah yaptığımız bu destekler, arıcılarımıza faydalı olarak geri döner. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi