Soğuk hava ve düşük nem, cilt sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Ancak endişelenmeyin! Kış mevsiminde parlayan bir cilt için size özel pratik öneriler burada! Detaylar haberimizde.

Kış Aylarının Tehlikesi: Deri Hastalıkları

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Elif Irmak Yazıcı, kış aylarında görülen deri hastalıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Soğuk hava, düşük nem oranı, rüzgâr kaynaklı ya da su tüketiminin azalmasının deri hastalıklarının kış aylarında daha sık görülmesine neden olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Yazıcı, “Buna bir de soğuk havalarla birlikte artan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar eklenince bu artış kaçınılmaz oluyor” dedi.

Bu tarz durumlarda gelişen deri hastalıklarının tedavi edilmediği takdirde olumsuz sonuçlara yol açabileceğine dikkati çeken Uzm. Dr. Yazıcı, "Derimiz, vücudumuz ve dış etmenler arasında bir bariyer fonksiyonu görmekte ve yapısının çevresel faktörlerden etkilenebilmektedir. Özellikle kış aylarında soğuk hava, düşük nem oranı, ultraviyole radyasyonunun yararlı etkilerinden yeterince faydalanılamaması, rüzgâr, iç mekan ısıtıcıların odaları daha da kurutması deri yapısını değiştirir. Kış aylarında sık sık geçirilen enfeksiyonlar da buna katkı sağlar. Deriden su kaybı artar ve deri kurur, pH değeri değişir, deriyi oluşturan hücresel özellikleri değişir. Sonuç olarak derinin bariyer fonksiyonu bozulur. Böylece bazı deri hastalıkları daha sık veya daha şiddetli olarak karşımıza çıkar" ifadelerini kullandı.

Kış Aylarında Parlayan Cilt İçin Öneriler

Deri hastalıklarına yakalanan hastanın tedavi için doktorların önerilerine kulak vermesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Yazıcı, şu önerilerde bulundu:

  • Doktorların Önerilerine Uymak: Tedavi sürecinde doktorların önerilerine tam olarak uyulmalıdır.
  • Bol Su İçmek: Derinin nem kaybını önlemek ve nemlendirmek için bol su içmek önemlidir.
  • Çok Sık Duş Almamak ve El Yıkamamak: Çok sık duş almak ve el yıkamak derinin kurumasına neden olabilir, bu yüzden aşırıya kaçmamak önemlidir.
  • Nemlendirici İçerikli Ürünler Kullanmak: El yıkama ve duş sonrasında nemlendirici içerikli ürünler tercih edilmelidir.
  • Medikal Nemlendiriciler Kullanmak: Her yıkama sonrasında deriyi hiç kurulamadan ve günlük rutinde aralıklı olarak medikal nemlendiriciler kullanılmalıdır.

"Kolonya Ve Islak Mendilden Uzak Durun"

Günlük yaşamda sıkça kullanılan ve deri bariyer fonksiyonunu bozan kimyasal ürünlerden mutlak derecede uzak durulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Yazıcı, "Deri bariyer fonksiyonunu bozan kolonya, ıslak mendil, deterjan gibi kimyasallardan uzak durmalı, bazı ev işlerinde de eldiven giymeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Çevresel faktörlere müdahale edebileceğimiz alanda, özellikle oda ısısı, oda nemini ayarlamak bize yardımcı olacaktır. Farklı bir hastalık grubunda yer alan soğuk kurdeşeninde ise soğuk ile temasa karşı bir alerjik reaksiyon gelişmektedir. Burada temel prensip ise soğuktan kaçınmak ve doktorunuzun önerdiği alerji ilaçlarını kullanmaktır" şeklinde konuştu. 

Editör: Onur Yılmaz