Milyonlarca vatandaş Temmuz ayını merakla bekliyor çünkü bu ayda memurların zam oranı netleşecek. Toplu Sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkının da hesaplanmasıyla 2024'ün ikinci yarısında geçerli olacak zam oranı belirlenecek. Memurun zam almasıyla birlikte, sosyal yardım ödemelerinden kıdem tazminatına ve bedelli askerlik ücretine kadar birçok ödeme de değişecek.

6 aylık enflasyona göre belirlenecek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı verilerini Temmuz'da yayınlayacak. 2024'ün ikinci yarısı için memurlara %10 toplu sözleşme zammı öngörülüyor. Memurlar, Ocak ile Haziran arasındaki enflasyonun %10'u aşması durumunda enflasyon farkı alacaklar. İlk 4 aylık enflasyon verilerine göre, memur ve emekli zammında belirleyici olacak kümülatif enflasyon farkı %18,21 olarak gerçekleşti. Bu da Temmuz ayı için memurların enflasyon farkının önemli bir kısmının şimdiden belirlendiği anlamına geliyor.

Memur maaşlarındaki artış, işçilerin alacağı kıdem tazminatı tavanından bedelli askerlik ücretine, engelli maaşından 65 yaş aylığına kadar birçok kaleme etki edecek.

Bedelli askerlik ücretleri

Geçmişte yapılan bir düzenlemeyle, bedelli askerlik ücreti memur maaş katsayısındaki orana sabitlendi. Memur maaşlarına gelecek zam oranıyla birlikte, bedelli askerlik ücretlerinde de artış bekleniyor. 2024 Ocak ayında memur maaşlarına yapılan zamla aynı oranda artan bedelli askerlik ücreti 182.609 TL'ye yükselmişti.

Bedelli askerlik yapmayı düşünenler dikkat-1

65 yaş maaşları

SSK veya BAĞ-KUR emekliliği bulunmayan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara her ay ödenen 65 yaş maaşı, memur zammıyla birlikte artacak. Ocak ayında 3.504,84 TL olan 65 yaş maaşı, Temmuz ayında yükselmeye devam edecek.

Engelli maaşı

Ocak ayında memur zam oranıyla birlikte yüzde 40-69 arasında engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları ve 18 yaş altı engelli yakını olanlara ödenen engelli yakını aylığı 2.797 TL’ye yükseltilmişti. Yine yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları da 4.196 TL’ye çıkmıştı. Temmuz ayında bu aylıklarda da revizyon bekleniyor.

Any Conv.com Para 3 Irql

Evde bakım ve kronik hastalık desteği

Ocak ayında bu ödemeler 7.608,63 TL seviyesine yükselmişti. Temmuz ayında her iki ödeme de artış gösterecek.

SED ödemeleri

Memur maaşlarına yapılacak Temmuz zammının ardından, Sosyal Ekonomik Destek (SED) olarak bilinen çocuk yardımlarında artış olacak. Çocuk başına verilen ekonomik destek miktarı 5.330 TL iken, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemeler 8.895 TL düzeyinde. Temmuz ayında bu rakamlar güncellenecek.

İcra Memuru Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Olunur? İcra Memuru Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Olunur?

Kaynak: Manisa Kulis Haber