HPV, insan papilloma virüsü olarak da adlandırılır. Sıklıkla karşılaşılan bu viral enfeksiyon el, ayak, ağız, boğaz ve genital bölgede siğiller şeklinde kendini belli eder. Virüsün bazı türleri fark edilmeden vücut tarafından yok edilirken bazıları kansere sebep olabilir.

Peki, HPV nasıl bulaşır? HPV ve aşısı hakkında tüm merak edilenleri sizin için araştırdık…

HPV Nedir? | Human Papilloma Virus

HPV nasıl bulaşır bilmek böyle bir durumla karşılaştığınızda bilinçli davranabilmeniz için oldukça önemlidir. HPV, insan papilloma virüsü olarak adlandırılır. İnsan epiteline yerleşerek ağızda ve genital bölgelerde etkilere sebep olabilir.  

HPV virüsü çoğu insanda endişe verecek boyuta ulaşmaz ve belirti göstermez. Yalnızca bazı türlerinde enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Bu türler genital bölgede siğillere ve kansere sebep olabilir.

Belirti göstemese dahi özel testlerle HPV’nin belirlenmesi önemlidir. Özellikle kadınlarda bazı türlerdeki HPV tedavi edilmediğinde rahim ağzı kanserine yol açabilir.

Fobilerin tedavisi hakkında uzman görüşleri Fobilerin tedavisi hakkında uzman görüşleri

Hpv Nedir3

İnsanların yaklaşık %90’ında vücut enfeksiyonlarla kendi savunma sistemi sayesinde baş edebilir. HPV’nin bazı türleri yalnızca siğillere sebep olur. Yüksek riskli HPV tipleri ise rahim ağzı kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere sebebiyet verebilir.

Aşılama ve hızlı teşhis bu kanserleri önlemenin yollarıdır. Bu nedenle kendinizde belirtilerini hissettiğinizde doktora hızlı bir şekilde başvurmanız önemlidir.

HPV nasıl bulaşır konusunu daha detaylı anlayabilmek için şimdi de HPV belirtileri neler bakalım…

HPV Belirtileri

HPV nedir kısaca açıkladık. Bu virüs cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyondur. Cinsel olarak aktif olan kişilerin birçoğu hayatlarının bir döneminde bu virüsle karşılaşırlar. Ancak çoğunlukla herhangi bir belirti göstermeden atlatılabilir.

Genellikle bağışıklık sistemi HPV enfeksiyonunu vücuttan kendi başına atabilir. Ancak bu virüsün bazı çeşitleri tedavi edilmediğinde kansere sebep olabilir.

HPV belirtileri; vajina, penis ve anüs çevresinde oluşan siğillerdir. HPV belirtileri kadınlarda daha dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir çünkü bu virüs rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenlerinden biridir.

Hpv Nedir1

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV nasıl bulaşır pek çok kişi tarafından merak edilir. HPV insan cildinde canlı olarak bulunabildiği için cilt teması ile de bulaşabilir. Ancak HPV’nin en sık bulaşma yolu cinsel temastır. HPV taşıyıcısı bir kişiyle gerçekleştirilen cinsel ilişki sonrası virüs karşı tarafa bulaşır.

HPV’nin bulaşma yolu genel olarak cinsel ilişki olsa da cinsel ilişki dışında da bulaşabilir. Ortak kullanılan hamam, tuvalet ve sauna gibi alanlarda da bulaşma gerçekleşebilir.

Bunların yanı sıra genital organlara temas eden giysilerin ortak kullanımı da bu virüsün bulaşına neden olabilir. Gebelik sürecinde de anne HPV pozitifse bebeğe bulaşma gerçekleşir. Bunun için önlem alınması gereklidir.

HPV Nasıl Tespit Edilir?

HPV yaklaşık her 5 kadından birinde bulunur. Bazı kişilerde yıllarca belirti vermeyen bu virüs bazı kişilerde siğillere neden olur. İlerleyen süreçte de rahim ağzı kanserine sebep olur.

HPV virüsü test ile kesin olarak sonuç verir. Rahim ağzı kanseri tarama testinde HPV testleri kullanılır. Bu sayede rahim ağzı kanseri ile ilişkili olan HPV çeşitleri tespit edilir.

HPV Testi Nasıl Yapılır?

HPV testi kadınlarda rahim ağzından çubukla örnek alınarak gerçekleştirilir. Bu taramanın 30-60 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir yapılması gerekir.

Hpv Nedir8

HPV Tedavisi Var mı?

HPV nasıl bulaşır anladıktan sonra şimdi bu enfeksiyonun tedavisine bakalım. HPV bulaşımı sonrası genellikle müdahele olmadan 1 veya 2 yıl içerisinde vücudun kendi savunma sistemi sayesinde ortadan kaldırılır. Hastaların bir kısmında ise bu virüs rahim ağzı kanserine neden olur.

HPV direkt olarak tedavi edilmese de etkileri tedavi edilebilir. Özellikle bazı türlerinde rahim ağzı kanserine sebep olmadan erken teşhisle lezyonlar ortadan kaldırılır.

HPV Nasıl Tedavi Edilir?

HPV’nin kendisinden ziyade neden olduğu etkenler tedavi edilebilir. Özellikle genital siğiller için çeşitli lokal ilaçlar, kimyasallar kullanılabilir.

Riskli görünen durumlarda rahim ağzı kanser riski göz önünde bulundurularak incelenir. Lezyonların tedavisi rahim ağzındaki etkilenen bölgenin cerrahi işlemler ile çıkarılması ile yapılır.

HPV’den Nasıl Korunulur?

HPV çoğunlukla vücudun kendi savunma sistemi tarafından yok edilir. Ancak bazı durumlar HPV’nin yok edilmesini engeller ve yayılımını arttırır.

İşte HPV’nin gerilemesini engelleyen faktörler:

  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Sigara kullanımı
  • Yorgunluk
  • Genital hastalıklar
  • Hamilelik

Bunlar bağışıklık sistemini zayıflatan etkenler olduğu için HPV’nin vücut tarafından yok edilmesini yavaşlatabilir.

Peki HPV virüsünden korunmak için neler yapılabilir?

  • Tek eşlilik cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir.
  • Cinsel ilişki sırasında kondom kullanarak bulaşım riskini azaltabilirsiniz. Ancak kondomlar genital bölgeyi tamamen kapatmadığı için bulaşı tamamen engellemez.
  • Özellikle kadınlarda aktif cinsel ilişkiye başlamadan yapılan HPV aşısı en etkili yöntemlerden biridir.

Hpv Nedir2

HPV Aşısı Nedir? Kaç Doz?

HPV aşısı HPV’den korunmak için en etkili yöntemdir. Hem kız hem de erkek çocuklar için uygulanabilecek aşı çeşitleri vardır. Erkek ve kadınlarda aşı çeşitli kanser türlerini önler.

Kız çocuklarının virüsle karşılaşmadan önce bu aşıyı olması serviks kanserini engellemek için önemlidir. Vajinal kanserler için de koruyucudur.

HPV aşısı ülkemizde 3 doz halinde uygulanmaktadır.

HPV Aşısı Fiyat

HPV aşısı için ülkemizde 3 farklı seçenek vardır. HPV aşısı fiyatları ise doz başına 3.000-4.000 TL arasında değişir.

HPV Aşısı Yan Etkileri Var mı?

HPV aşısı yan etkileri diğer aşılarda olan yan etkilerle benzerdir. Aşı yapılan yerde hafif ağrı, ateş ve yorgunluk gibi hafif yan etkiler gözlemlenebilir.

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

HPV aşısı için tavsiye edilen yaş aralığı 9-14’tür. Bu aralıkta yapılan 2 doz aşı bağışıklık kazanılmasını sağlar.

Cinsel olarak aktif olan kişilerde de HPV aşısı koruyuculuk sağlar ancak daha önce hiç cinsel ilişki yaşamamış kişilerde bu aşıların koruyuculuğu daha yüksektir.

HPV Pozitif Ne Demek?

HPV pozitif yapılan teste göre HPV virüsünün o türünün sizde olduğu anlamına gelir. Bu direkt olarak kanser olduğunuz anlamına gelmez. Yalnızca ileride oluşabilecek durumlar için önlem almanız gerekir.

Hpv Nedir6

HPV Hangi Kanserlere Sebep Olabilir?

HPV’nin bazı türleri yüksek riskli olarak adlandırılır. Bu türler çeşitli kanser türlerine sebep olabilir.

HPV ve bu virüsle ilişkisi olan kanser çeşitleri:

  • Rahim ağzı kanseri
  • Anal kanser çeşitleri
  • Vajina kanseri
  • Ağız, dudak ve dil kanseri

Rahim Ağzı Taramasının Önemi

HPV nedir detaylı bir şekilde anlattıktan sonra bu konuda bilinçlenmenin önemine de değinelim. Özellikle rahim ağzı kanserine sebep olabilen bu virüs için aşılama ve yapılan testler oldukça önemlidir.

Özellikle kadınların 30 yaşından itibaren her 5 yılda bir rahim ağzı kanseri için tarama yatırması gerekir. HPV aşısı yaptırmış olsanız bile düzenli taramalar önemlidir.

Rahim ağzı taramasında rahim ağzında gelişen, ilerde kansere sebebiyet verebilecek değişiklikler tespit edilir. Erken yapılan müdahele rahim ağzı kanserini önler. Erken teşhis edildiğinde tedaviler hızlı ve ağrısız bir şekilde halledilebilir.

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis

Rahim ağzı kanseri hastalığın erken evresinde tespit edildiğinde tedavi edilebilir. Kadınlarda özellikle aşağıdaki durumlar gözlemleniyorsa bir hekime danışılmalıdır.

  • Adet dönemlerinin aralarında veya cinsel ilişki sonrasında normal olmayan kanamalar
  • Vajinada kötü kokulu akıntı
  • Sırt, bacak ve kasık bölgelerinde kalıcı ağrılar
  • Vajinal rahatsızlık hissi
  • Yorgunluk ve iştah kaybı

Bu gibi belirtilerle uzmana başvurduğunuzda yapılan değerlendirmeler ve testler sonucu probleminiz saptanır. Bundan sonrasında da tedavi süreci belirlenir.

Saydığımız belirtileri gösteriyor olmanız direkt olarak rahim ağzı kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Ancak yine de hekime başvurarak şikayetlerinizi anlatmanız erken teşhis için oldukça önemlidir.

HPV nedir, nasıl bulaşır ve alınabilecek önlemler neler hepsinden bahsettik. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bu enfeksiyonda da erken teşhis tedavi için oldukça önemlidir. Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserinin başlıca sebeplerinden olan bu virüs için aşı yapılması, düzenli olarak testlere gidilmesi önerilir.

Muhabir: Özkan Çelik