Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, altın yatırımcıları tarafından dikkatle takip ediliyor. Altın piyasaları hakkında önemli açıklamalarda bulunan İslam Memiş, gram altının 4.000 TL seviyesine kadar yükseleceğini duyurdu. Gram altın fiyatının önce 3.000 TL seviyesine, ardından da 4.000 TL'ye kadar yükseleceğini belirten Memiş, yatırımcılar için önemli bir tarih işaret etti.

İslam Memiş, dolar kurunun geçtiğimiz yıl 18 TL seviyesinde olduğunu, bu yıl ise serbest piyasalarda 40 TL seviyesine kadar çıkabileceğini söyledi. Doların artmasıyla birlikte gram altın fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çekti. Şu anda gram altının 2.459 TL'den işlem gördüğünü aktaran Memiş, gram altın almak isteyenlerin bayrama kadar alım yapması gerektiğini belirtti.

Tarım Dışı İstihdam verilerinin Cuma günü açıklanacağını belirten İslam Memiş, ons altının 2.280 dolar ile 2.340 dolar arasında fiyatlandırılacağını ifade etti. Bu veriler, altın piyasaları üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.

Türkiye'nin uzun süredir değer kaybeden Türk Lirası, yeni ekonomi yönetimi ile birlikte parasal sıkılaşma adımlarıyla reel olarak değer kazanmaya başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yüksek faiz politikası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın mali disiplin uygulamaları, döviz rezervlerinde artışa yol açtı. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde -74.6 milyar dolar olan net döviz pozisyonu, haftanın ilk işlem gününde -5.7 milyar dolara yükseldi.

Dolar/TL paritesinde yaklaşık 2 aylık süreçte yatay bir seyir gözlemlenirken, vatandaşların ve yatırımcıların kur artış beklentisi de baskılanıyor. TL mevduat faizlerinin cazip olması nedeniyle birçok kişi varlıklarını Türk Lirası'na yönlendirdi. Bu durum Kapalıçarşı piyasasında da önemli değişikliklere yol açtı. Uluslararası finans kuruluşları Türkiye'ye yönelik olumlu raporlar yayımlarken, hem yerli hem de yabancı yatırımcılar TL tarafında pozisyon almaya başladı.

Kapalıçarşı'da TL'ye olan talep tarihi seviyelere yükseldi. 2023 yılında yapılan seçimlerle birlikte dolar ve altın fiyatları Merkez Bankası'nın gösterge kurunun oldukça üzerinde seyrederken, son günlerde dolar veya altın alımına taleplerin azalması ile vatandaşlar emtia ve döviz varlıklarını bozdurarak TL talep etmeye başladı. Bu durum, Kapalıçarşı'da ilk kez Merkez Bankası'nın gösterge kurunun 30 kuruş altına inmesini sağladı.

Döviz büroları ve kuyumcular, ellerindeki değerli maden veya dövizleri satabilmek için cazip teklifler sunuyor. Piyasada hem altın hem de dolar tarafında büyük bir bolluk olduğu görülüyor. 31 Mart öncesinde birkaç bin dolar temin etmekte zorlanan vatandaşlar, yaşanan dönüşüm karşısında şaşkınlıklarını dile getiriyor.

Nissan Qashqai Fiyat Listesi: Güncel Temmuz Fiyatları! Nissan Qashqai Fiyat Listesi: Güncel Temmuz Fiyatları!

Not: Yatırım tavsiyesi değildir...

Kaynak: Haber Merkezi