Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Keçiliköy Mahallesi'ndeki evinde yaşanan trajik bir kazayla ölümden döndü. Evinin bahçesindeki havuzda oluşan arızayı kontrol etmek isterken elektrik akımına kapılan Zeyrek, uzun süren müdahalenin ardından yeniden hayata döndürüldü. Yoğun bakımda tedavisi devam eden Başkan Zeyrek'in durumu ciddiyetini koruyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, Zeyrek'in sağlık durumuna ilişkin yeni açıklama yaptı.
Başhekim Topçu şöyle konuştu: “Doğru bilgilendirme adına ara ara bu toplantıları yapacağız basın mensuplarıyla. Başkan Ferdi Zeyrek bildiğiniz üzere dün gece itibariyle elektrik çarpması nedeniyle önce kendi bulunduğu yerde 112 tarafından bir müdahale yapıldı. Kalp-akciğer canlandırma uygulandı. Yaklaşık 20 dakika. Daha sonrasında kurumumuza getirildi. Acil serviste 50 dakikalık canlandırma yapıldı. Sonrasında yanıt alındı. Bu yanıt alınma sonrasında yoğun bakıma yatırıldı. “Yoğun bakımda tedavisine devam edildi. Bu yoğun bakım alınma sürecinde Ferdi Zeyrek’in kalp-akciğer desteklenmesi adına ECMO cihazına bağlandı. Bir cihaz temini oldu. Sonrasında ECMO bağlanmasıyla iyi yanıt alındı. ECMO bildiğiniz üzere kalbin oksijenlenmesi kötü olan hastalarda başka vücudun dışında bir alanda kanın oksijelenmesi sağlayan tekrar hastaya geri verilmesi uygulaması. Bundan olumlu yanıt alındı. Bu saat itibariyle de sabahta söylemiştim yanıt devam ediyor. Güzel bir yanıt aldık."
Topçu, sözlerine şöyle devam etti: "İdrar çıkışlarıyla da ilgili sıkıntı vardı. İdrar çıkışlarıyla da ilgili olarak katetarizasyon yaparak sürekli renal replasman dediğimiz diyaliz işlemi yapılıyor. Diyalizde de hastanın idrar çıkışları sağlandı. Bunlar tabi olumlu gelişmeler.”
"Her an her şey olabilir..."
Yoğun bakımda her an her şey değişebileceğini belirten Topçu, “Yoğun bakım süreci çok dinamik bir süreç. Her an her şey değişebilir. Genel durumu kritik. Ama biz burada yapılması gereken tüm işlemler kurumumuzda başarılı şekilde uygulanıyor. Net bir şey söylemek çok doğru olmaz ama gelişmeler sevindirici. Yapılması gereken tüm işlemler yapılıyor.” dedi.
Hastanenin tüm imkanlarıyla Başkan Zeyrek’in tedavisine odaklandıklarını belirten Prof. Dr. Topçu, "Sadece bir hekim değil tüm hastanemizde beyin cerrahisi, nöroloji, anestezi, yoğun bakım kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi ekip halinde başkanımız Ferdi Zeyrek için tedavisi için konsültasyonlarla birlikte çalışarak tedaviyi yürütüyor. Şu an net bir söylemek çok doğru olmaz. Gelişme, değişmeler olabilir. Durumu kritik ama yapılması gereken tüm işlemler başarıyla yapılıyor. Tabii bu aşamada bu noktaya gelinmiş olması bizler için çok sevindirici bir gelişme. Tedavimiz bu şekilde devam edecek" diye konuştu.
"Yandaş hastalıkları olsaydı muhtemelen bu şekilde güzel bir yanıt alamıyor olabilirdik"
Başkan Zeyrek’in farklı bir hastalığının olmaması ve genç yaşta olmasıyla hayata tutunabildiğini belirten Başhekim Prof. Dr. Topçu, "Aslında daha öncesinde bir kardiyak rahatsızlığın, kalple ilgili bir rahatsızlığın olmamış olması, genç hasta olmuş olması bu uygulanan canlandırma yanıtın bu şekil geç de olsa alınmasına yardımcı oldu. Tabii önceki yandaş hastalıkları olsaydı muhtemelen bu şekilde güzel bir yanıt alamıyor olabilirdik" dedi.